Винска визија је Балкан увела на глобалну сцену

Аутор: draganadpetrovic
223 посета

У СРЦУ Србије, где богата историја винарства сеже вековима уназад, дешава се изузетна трансформација. Један од лидера овог препорода је Стеван Рајта, директор Савеза винара и виноградара Србије, организације која има кључну улогу у овом процесу. Са страшћу према вину дубоко укорењеном у његовој души, Стеван се протекле четири године снажно залагао за све релавантна питања српских винара, оживљавајући индустрију и враћајући Србију на светску винску карту.

У срцу иницијативе Отворени Балкан јесте догађај Винска визија, који је брзо прерастао у симбол изврсности балканског винарства и гастрономије. Организован у сарадњи са Савезом винара и виноградара Србије, овај сајам је детаљно осмишљен да укаже на изузетна вина, културу и традицију балканског региона.
– Сајам вина, хране и туризма Винска визија Отвореног Балкана је доказао да регион Балкана није само место традиције већ и средиште улагања и инвестиција. Догађај је привукао пажњу инвеститора и заинтересованих страна, откривајући неискоришћени потенцијал балканске винске сцене. Показано интересовање обећава даљи раст винске индустрије, доносећи економску корист целом регион – истиче Стеван Рајта и додаје;

– Сајам Винска визија је важан, јер смо показали свету да имамо квалитетна и права вина и да смо прави људи на правом месту. Овакав сајам је показао да код нас и у региону има простора за улагања и да пажњу треба посветити овом делу Европе, где је акценат на винској сцени коначно дошао у фокус.

Илустрација: Показали смо свету да имамо квалитетна и права вина 

Значајна прекретница у овој трансформацији је нови закон о вину у Србији, који је настао током пандемије ЦОВИД-19.

– Овај закон је укључио активно учешће свих релевантних актера на винској сцени. Циљеви закона су јасни: повећање видљивости, унапређење пласмана на међународном тржишту, промоција српских вина, подизање квалитета вина, стимулисање нових засада винограда и успостављање квалификација и класификација за винограде, слично реномираним законима у Француској и Калифорнији. Најзначајнија промена уведена овим законом је забрана производње вина од грожђа које није произведено у Србији. Овај храбар потез ставља снажан акценат на географско порекло вина, осигуравајући да оно потиче са српског тла, наше културе и јединствених сорти грожђа. Ова промена је кључна у изградњи идентитета винске регије наше земље – закључије Рајта.

Заједничким напорима савеза винара широм региона, Винска визија је репозиционирала Балкан као значајног играча у глобалној винској индустрији, истовремено славећи јединствени идентитет и потенцијал балканских вина. Уз драгоцене увиде Стевана Рајте и недавне законе који подстичу напредак, ово заједничко путовање обећава сјајну будућност балканског винарства, демонстрирајући моћ удруживања и регионалне сарадње.

Илустрација: Винска визија Отвореног Балкана демонстрира моћ удруживања и регионалне сарадње

Под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, највећи и најутицијнији други по реду међународни сајам вина, хране и туризма „Винска Визија Отвореног Балкана“, одржаће се од 16. до 19. новембра 2023. године у Београду, где ће на јединствен начин укрстити винске путеве Балкана и окупити преко 570 излагача, произвођача вина, виноградара, дестилерија, као и професионалних купаца у региону и шире.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1288709/vinska-vizija-pozicionira-balkan-kao-znacajnog-igraca-globalnoj-vinskoj-sceni

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар