Виногради, вино и уживање у винарији Грабак

Аутор: draganadpetrovic
381 посета

Ако долазите у Врњачку Бању, краљицу бањског туризма наша је препорука да обавезно посетите и винарију Грабак.Разлога је више, али било који да нађете бићете више него задовољни. Избор вина и хране који можете пробати у ресторану у оквиру комплекса, само је једна од многобројних понуда у овој младој винарији, али дубоких традиционалних корена. Током летње сезоне можете уживати у базенима,трему, тераси винарије, током јесени у берби.Зима такође може бити ушушкано лепа код наших домаћина.
Врњачка Бања је раније била окружена виноградима и домаћинима који су правили добра вина која су се пила у бањским ресторанима. Временом су виногради запуштани и практично се престало са овом производњом. Власник винарије Грaбак, Милош Јовановић, покушава да врати ову традицију производње вина, али и да Врњачку Бању врати на винску карту Србије.
Да би се то и десило уложено је много труда, рада, ентузијазма, и креативне енергије да се један тако запуштени простор, обрасао шибљем и разним растињем,приведе намени. У делу где су сада виногради некада је био стари засад винограда од којег се правило квалитетно вино и о коме мештани и данас причају. Први утисак је да ће се о овој винарији тек причати.
,, На основу искуства стеченог радећи више од двадесет година у Тоскани, најпознатијем виногорју Италије, потрудићемо се да осим квалитета вина пренесемо и дух Тоскане у овај део Србије, и да поред квалитетног вина наш гост у комплексу винарије Грабак ужива и у свему ономе сто пружа наш комплекс, а то је удобан и комфоран смештај, релаксација у базенима и разним спортским теренима уз опуштање у дебелој хладовини грабове и храстове шуме која окружује наш комплекс“, речи су добродошлице.

Илустрација: Уживање у винарији Грабак је загарантовано
Винарија се налази на сунчаним брежуљцима Врњачке Бање удаљена од центра само 700 м. Комплекс винарије је на површини од два хектара, где се налази и виноград са 2.400 чокота винове лозе сорти прокупац, каберне совињон и мерлот од црвених, односно тамјаника, совињон бланк и ризлинг од белих вина. У оквиру комплекса је и пола хектара винограда, на 500 метара од винарије, виноград од једног хектара и хектар и по у два села Милутовац надомак Трстеника, што је укупно три хектара винограда из које долази грожђе за ову винарију.
У саставу винарије Грабак налази се и шумарак грабове шуме,по коме је винарија добила име у којем су осим винарије смештени спортски комплекс с базенима, ресторан, кафе бар и брвнара са три апартмана, где се може сместити осморо гостију.
,,Да би чаробни нектар у вашој чаши заиста био чаробан,потребна је врхунска сировина, али треба знати и када скидати грожђе с лозе, када брати, колико дуго га држати у бурету, колико дуго у флаши, и на крају с којом храном га послужити. Да би то све било под конац, ангажована је Марина која је упозната са начином производње вина у чаробној Тоскани.
Комплекс винарије је на површини од два хектара где се налази и виноград са 2.400 чокота винове лозе сорти: прокупац, каберне совињон и мерлот од црних,односно тамјаника, совињон бланк и ризлинг од белих вина.Од грожђа из овог винограда производи се осам етикета вина“ презентује Тамара Арсић, менаџер винарије Грабак.
,,Винарија је основана 2015. године, капацитета од 15.000 литара, када је била прва берба. Прва замисао је била да винарија и ово око ње буде за потребе породице и пријатеља власника Милоша Јовановића. Али када су из Врњачке Бање видели велики потенцијал које ово место може да има,предложено је да буде отворено за све и тако смо већ 2016.године отворили врата нашег туристичко-винског комплекса са базенима, спортским теренима и винаријом. Имамо четири базена, два базена за одрасле и два за децу. Имамо и кућу брвнару и најчешће имамо госте преко лета, јер је у цену укључена комплетна услуга“– открива нам даље Тамара.

Илустрација: Виноград са 2.400 чокота винове лозе
За власника Милоша Јовановића винарија није само добро улагање, него и нека врста наставка породичне традиције, јер су његови родитељи имали виноград и правили домаће вино.
Осим што је као члан породице учествовао у породичним пословима, а као најмлађи у рибању буради волео је и да слика, али се ипак определио да буде машински инжењер.Своју креативност искористио је при осмишљавању простора винарије са осталим садржајима. Дегустација вина и винска тура у комплексу Грабак пружа могућност упознавања и пробе свих вина из понуде, такође могуће је заказивање посета великих група уз могућност коришћења ресторана са врхунским куварима.
Конципирана и као туристичка дестинација са низом пратећих садржаја, винарија поседује производни и подрумски део, барик салу и дегустациону салу капацитета 60 места, два комерцијална базена за рекреацију гостију, терене за тенис, одбојку на песку и кошарку, као и викенд кућу с апартманом и две собе за смештај гостију. Укупна површина комплекса је два хектара. Винарија је пре свега орјентисана на производњу вина од домаћих сорти прокупац и тамјаника,али и две интернационалне, каберне совињон и совињон блан.
Прокупац печат српских вина, донео je злато и винарији Грабак.Прокупац је имао своје златно доба од одласака Турака до шездесетих година двадесетог века, када се зарад масовне,индустријске производње вина и увођења интернационалних сорти, али и садње ратарских култура, убрзано крче стари виногради, а прокупац готово нестаје из српског сортимента.
Тек појавом малих и средњих винарија, четири деценије касније, враћа се свест о потенцијалима ове сорте, али и винским коренима Србије, па се сад готово може говорити о правом тренду стварања нових засада, али и све већим успесима вина од ове сорте.

Илустрација: Имају најквалитетнија вина
Прокупац даје квалитетна вина, пријатног укуса и специфичне ароме за сорту. Углавном се производе ружичаста вина, као и вина отворене и затворене рубин боје. Од прокупца настају још и вињак, лозовача и комовица. Када је реч о приносу, може да достигне и до 20 тона по хектару.Ако је Жупа краљевство Прокупца, Винарија „Грабак“ је његова престоница. Главна заслуга припада Вивак Прокупцу 2017 винарије „Грабак“ које је на Decanter World Wine Awards (DWWA) у Лондону ове године и златном медаљом највише оцењено вино од 100% Прокупца. Наиме, једна од винарија која у свом портфолију има прокупац је Винарија Грабак, која је награђена златом на Декантеру 2020. за Грабак Вивак Прокупац 2017. То је био први пут у историји српског винарства да вино од ове аутохтоне сорте грожђа освоји златну медаљу. И то није једина награда ових винара, који своју историју исписују у Врњачкој Бањи.
На такмичењу црвених вина сорте каберне и мерло у Бергаму 2017. године најбоље оцењено вино из Србије било је Модроврана 2015. ове винарије. Исте године на Новосадском сајму освојили су златну медаљу за квалитет услуга и комплетну туристичку понуду. Сива врана освојила је златну медаљу на интернационалном такмичењу “ у Бергаму 2019. године, као и на Новосадском сајму исте године, када је освојен пехар Новосадског сајма. 2020. године, „Сива врана“ је освојила златну медаљу, али у наступу за Велики Шампионски пехар a Ћук Мерлот је освоио златну медаљу на интернационалном такмичењу “ Merlot e Cabernet Insieme ” у Бергаму 2019.године. Исто признање, златну медаљу, освојио је и у наступу на Новосадском сајму 2020. године, награђеном Великим Шампионским пехаром.

Илустрација: За своја вина освојили су и бројне награде

Награде се нижу безмало сваке године, за безмало сва вина из њиховог пртфолија, што јасно говори о квалитету пића богова који се производни у овој винарији.
,,Наш технолог је госпођа Марина Богићевић, која је у Италији магистрирала, а касније и докторирала на технологији вина.Она је провела двадесетак годна радећи као технолог у тој медитеранској земљи. Ми смо се определили да овде вина правимо на традиционалан начин. Тренутно имамо осам вина, од којих су два бела, једно је розе, а остала су црвена вина. Прво вино је Бела голубица које је купажа тамјанике,белог совињона и италијанског ризлинга. Друго вино је Плава пануница која је направљена од белог совињона.Једини розе који имамо је од прокупца и зове се Прва ласта.Од црвених вина имамо Сиву врану која је направљена од каберне совињона, Модру врану која је барикирани каберне совијон, Ћук мерло је од мерлоа и имамо Вивак прокупац који је барикирани прокупац. Барикирамо само два вина прокупац и каберне совињон. Вивак Прокупац из 2017. године освојио фантастичних 95 бодова и златну медаљу на управо одржаном такмичењу „Decanter“ у Лондону.Вино од 100 одсто Прокупца, за нас и Србију невероватан успех,за једну скоро непознату сорту у Европи. Такође наше вино Сива Врана – Цабернет Саувигнон освојило је бронзану медаљу. Ускоро нас очекује и промоција новог вина Сојка, а то купажа мерлоа и прокупца, “ – истакла је Тамара Арсић,менаџер винарије.

Илустрација: Трећина засада је под прокупцем

Избор Винарије Грабак је од самог почетка на традиционалним винима из краја у којем се налази. Трећина засада које поседују је под прокупцем.
,,У свету винарства за аутохтоне сорте је потребна посвећеност, нега и улаже се велики труд, како у винограду,тако и у подруму, да би се добило врхунско вино. Очувати сорту која је у Србији нашла своје идеално станиште је велики мотив за виноградаре Србије. Данас се у Србији производе јако квалитетна вина од прокупца, зависно од стила винарије.Вина произведена у годинама када нису најповољнији услови за сазревање су умереног тела, док прокупци из добрих година одлежавају, па су комплексни и племенити. Прокупац је јако бујна сорта која уме да прероди, касно сазрева, беремо је тек другом половином октобра, када у Србији почиње лоше време са кишом. Прокупцу то не одговара јер је осетљив на буђ. Треба достићи и полифенолну зрелост и све то није лакоусагласити. Обавезне су и зелене агротехничке операције.Прокупац код нас иде у бачву само у одређеним годинама,које су за сада биле 2017-та и 2019-та. И у винарији тежак је играч. Мора добро да се промишља шта му од дрвета одговара.Наша филозофија је да иде у старо, већ коришено дрво јер не желимо да му реметимо његове сортне карактеристике.Можда ће неко пробати са новим па установити да је то управо комбинација која му одговара, никада се не зна. Вино произведено од чистокрвног аутохтоног прокупца, је нежно,елегантно, јединственог сортног мириса, вино које импонује воћном свежином. Присутних 11,5 процената алкохола чине га изванредним гастрономским вином које покрива широку палету традиционалних јела и по стилу приближава тренутним интернационалним захтевима код црвених вина“- додаје Марина Богићевић, доктор виноградарства и енологије Винарије Грабак.

Илустрација: Елегантна вина снажног укуса винарије Грабак

Квалитетно грожђе је само први део пута, треба знати како га однеговати и када га убрати, због чега је јесен важан део године, јер тада се убиру плодови које лоза дарује али да би они доспели у чашу потребно је много труда и знања. Тада ако вас пут нанесе можете и сами учествовати у ритуалу бербе Осим свих специфичности које одликују наше домаћине не можете а да не приметите и необична имена вина која настају у овој винарији названа по птицама, које су пренете на етикете у виду савршених акварела. Тако су осим грабове шуме и птице постале заштитни знак винарије.
,,Винарија је име добила по грабовој шуми која се налазила на данашњем комплексу где је смештена са додатним садржајима. Уметница Татјана Карабашевић која је радила аквареле за етикете је дошла на идеју да то буду птице пошто је провела неко време овде у винарији и открила да у овом гају има разних птичица. После је заједно са власниковом ћерком, која је дизајнер, учествовала у дизајнирању етикета“- открила нам је Тамара Арсић, менаџер винарије Грабак.
Туристичко-спортски комплекс ради сваког дана од 10 до 18 сати од 15. јуна до 15. септембра. Винарија ради целе године и према речима менаџера винарије организује дегустације и винске туре. Винарија се проширила са парцелама намењеним чокотима лозе у околним местима. Ради се темељно, зналачки са пуно детаља и љубави. Што рекао Чола ,,ништа ја ту не би мењао“. Време проведено у винарији Грабак је добро утрошено време како за уживање, тако и упознавање производње и историје старих сорти грожђа и вина. Тешко се речима може описати први сусрет са овом винаријом. На том месту налази се све што вам је потребно: ако волите да уживате у храни, квалитетном вину, опуштању на базенима, тениском терену, или бисте да се опустите уз тамбураше који умеју да разгале госте звуком и песмом -што је засигурно најбољи начин да заокружите посету овом комплексу. Ако је у вину истина, онда смо на правом месту!
О њима ће се тек чути и причати у оштрој конкуренцији,слободно можемо рећи на европској мапи вина и туризма.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Facebook страница винарије Грабак

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар