Винова лоза одолева високим температурама

Аутор: draganadpetrovic
797 посета

Високе температуре, за сада нису оставиле последице на раст и развој винове лозе која се налази у фази зелених бобица, кажу стручњаци и произвођачи грожђа и вина, подсећајући на то да, за разлику од појединих пољопривредних култура, винова лоза може боље да поднесе недостатак падавина.По речима Професора Драгослава Иванишевића са новосадског Пољопривредног факултета, винова лоза је за сада у добром стању, без обзира на високе температуре и недостатак падавина.

Илустрација: Суша не утиче на винову лозу

„Ове високе температуре нису за сада нису превише негативно утицале на винову лозу с обзиром на то да винова лоза релативно добро подноси високе температуре, има дубок коренов систем, који успева да се обезбеди влагом у оваквим сушном периодима. По терену, чини ми се да су виногради у доста добром стању, бар када је у питању утицај суше и високих температура који тренутно владају, за сада можемо бити задовољни“, каже Иванишевић.Да је добро стање у виноградима и да винова лоза одолева високим температурама, потврдили су нам и произвођачи грожђа и вина у Срему.

„Вероватно је винова лоза, једна од култура која се још и најбоље бори са високим температурама. Ми смо још код подизања засада, користећи савете струке, изабрали те подлоге и те клонове, који баш најбоље подносе високе температуре. Било би боље да је било више падавина, али за сада винова лоза добро подноси ове временске непогоде“, сматра Небојша Влаховић из винарије „Комуна“ у Ривици.

Илустрација: Винова лоза добро подноси високе температуре

„Винова лоза је биљка која добро и лако подноси те високе температуре иако би ваљало увек кише помало да падне. Како кажу, сунца што више а кише колико треба. Углавном винова лоза добро подноси високу температуру“, објашњава Бранко Ђурановић, руководилац производње.

И без обзира на то што винова лоза добро подноси високу температуру и овој пољопривредној култури, наглашавају наши саговорници, погодовале би падавине, јер је присутан дефицит влаге у земљишту.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/vinova-loza-odoleva-toploti-i-visokim-temperaturama_1253992.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар