Винари добили 14 милиона евра подстицаја у претходних годину дана

Аутор: draganadpetrovic
599 посета

Вински сектор препознат је као стратешки важан за развој економије Србије, што показују подстицаји у износу од 14 милиона евра реализованих у претходних годину дана изјавио је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић на данашњој коференцији „Прокупац – рођен у Србији“ поводом обележавања шестог међународног Дана прокупца.

Станојевић је прецизирао да је за изградњу и реконструкцију винарија реализовано 11 милиона евра подстицаја, а 3 милиона евра за нове засаде, чиме је омогућено да се подигне преко 300 хектара нових винограда у претходној години.

Илустрација: Посебна пажња посвећена аутохтоним сортама

„Посебну пажњу посвећујемо аутохтоним сортама, прокупцу, али и багрини, тамјаници и другим сјајним сортама под којима је тренутно само 8% засада, а план је да их буде 20% у наредних неколико година“, објаснио је Станојевић и додао да је фокус и на производњи органског вина, чија конзумација расте у свету. „Ширење домаћих сорти ће помоћи афирмацији и брендирању Србије као винске земље. Томе доприносе и овакве манифестације, а посебно ми је драго због дешавања претходних дана у самом средишту прокупца, Жупи, Топлици, Шумадији и другим крајевима Србије”, изјавио је Станојевић.

„Поносни смо што је све више винарија које производе вина од прокупца. То помаже Србији и њеној винској индустрији да буде препозната као права винска земља, са дугом традицијом и изграђеним идентитетом. Инострани новинари, купци и стручњаци ће посетити виногорја и винарије у Србији у којима се узгаја и производи прокупац и на лицу места се упознати са том сортом винове лозе. Тако ће се наши гости ових дана, када обележавамо Дан прокупца низом активности, уверити да је прокупац у сваком смислу велика сорта, од које се производе врхунска и аутентична вина”, изјавио је Томислав Ивановић из Винске културе.

Илустрација: Скренути пажњу на дивна српска вина

„Истицање Прокупца је начин да људима скренемо пажњу на причу о дивним српским винима и Србији дамо заслужено место на светској винској мапи. USAID подржава Дан прокупца другу годину заредом, и драго ми је што догађај расте, упркос изазовним временима за угоститељску индустрију. Наш циљ је да видимо како се српска привреда развија и ствара нове економске могућности за своје младе, талентоване људе. А српски пољопривредни сектор, укључујући и вино, има важну улогу у постизању овог циља“, изјавила је Сузан Фриц, директорка мисије USAID -а у Србији.

Илустрација: Учесници су разменила искуства о потенцијалу домаћег виногорја

Конференција под називом „Прокупац – рођен у Србији“ је назив конференције која је одржана 15. октобра поводом обележавања шестог међународног Дана прокупца, у организацији Винске културе и уз подршку USAID -овог Пројекта за конкурентну привреду. Уз присутво винара, винских експерата, представника винске индустрије и љубитеља вина из седам земаља региона и света, фокус је био на овој најважнијој аутохотоној сорти грожђа Србије, њеном потенцијалу и тероару домаћих виногорја. Учесници су разменили знања и искустава о виноградарским, технолошким и тржишним потенцијалима прокупца као и о развоју винске индустрије у Србији и њеног препознавања на међународној винској сцени.

Илустрација: Брендирање Србије као винске земље

У периоду од 11. до 18. октобра током „Недеље прокупца“ одржавају се пратећи програми: изложбе слика, стручне дегустације и промоције, а угоститељски објекти широм Србије имају промоцију винске и гастрономске понуде посвећене прокупцу. Све информације о манифестацији налазе се на веб-сајту www.prokupacday.rs

Извор: http://www.minpolj.gov.rs/vinari-dobili-14-miliona-evra-podsticaja-u-prethodnih-godinu-dana/

Srodni tekstovi

Оставите коментар