Винарија Милићевић – Место на коме се рађа хедонизам

Аутор: Gdjakovic
258 посета

Дешавања на винској сцени Србије последњих неколико година  показују да су  промене које су обележиле њен успон последњих година сада уступиле место консолидацији постигнутих резултата.

То важи и за винарије и винаре, али и трговце винима, винске манифестације, винске медије, па и публику која је достигла завидну зрелост. Оно што је до јуче била новост, постало је сада нови стандард, а нови актери израсли су у многим сегментима у нове лидере.

Владан Милићевић, је дипломирани инжењер воћарства и виноградарства. Још као мали има је визију да једног дана постане познати винар. Зато је прво уписао средњу пољопривредну школу,  а касније и Пољопривредни факултет. После завршеног факултета, десведесетних година је било тешко запослати се и ући конкретно у мислију коју је замислио. Бавио се разним пословима, као и сви ми који смо рођени седамдестих година.  Владан отвара фирму ВИР СИСТЕМ доо 2005. године са седиштем  у Београду.

Званичани су  партнери и дистрибутери немачких фирми Викинг Цорпоратион → Викинг Гроуп → Викинг СупплyНет → Минимаx Викинг Гроуп за опрему за гашење пожара, Д+Х Мецхатрониц АГ за опрему за одимљавање и природну вентилацију за тржиште Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

Пре 10 година у Малој Иванчи Владан почиње да прави вино за своје потребе. За себе каже да је хедониста.

„У време када већина једе с ногу, хедонисти ће пре изабрати добар ресторан или пак скувати вечеру по свом укусу уз чашу доброг вина, прича нам Владан и додаје: Ја пратим  трендове, волим  да сам  у току са новитетитема, упознајем  нове, интересантне људе.

Виноград подиже пре седам година, прво мерло на 1 ха,  а 2023. године на седамдесет ари цаберне франк. Доста је проучавао и истиче:

„Под именом Мерло (Мерлот), у Француској се појављује 1824. године, а у Италији као Бордо три деценије касније. Сматра се да је мерло потомак каберне франа, а сродник сорти каберне совињон, малбек и карменере, с којом су га у француској често мешали. У прилог овој тврдњи говори и чињеница да је све до 1993. године.

Каберне франк је сорта грожђа која потиче из Француске, на чијем се простору и највише узгаја. Цабернет франк је такође предак многим другим сортама грожђа из области Бордоа.

У Бордоу у седамнаестом веку, укршта се са, како ће се испоставити, својим савршеним партнером – саувингон бланцом, од чега настаје нова сорта. Из овог споја родила се једна од најраспрострањенијих и најпризнатијих сорта грожђа – Цабернет саувигнон. Иако се Цабернет франц највише помиње баш у контексту свог доприноса другим сортама, свакако је лоза која поседује велику сопствену вредност.

Ми смо мала винарија, која није оптерећена великим комерцијалним бројкама, а то нам даје простор да можемо да експериментишемо Нисмо оптерећени комерцијалним аспектом и зато је наша производња око 6.000 литара мерлоа. Наравно ту нећемо стати, добили смо и субвенције од Министарства пољопривреде, за изградњу и опрему винарије. Наравно то није довољно па сам уложио и своја средства, прича нам Владан.

Питали смо Владана шта би он променио у српском винарству? Као из топа је истакао:

– Треба улагати у нове  винограде, јер је то основа  развоја винарства.  Изградња винарија и набавка опреме за винарије, што је финансијски изузетно захтевно.

Добитници су и златне медаље Mundus vini и AWC Wien-a за бербу 2021.

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар