Веровали или не: Милион долара за боцу вина сазрелог у космосу

Аутор: draganadpetrovic
665 посета

Аукцијска кућа Кристис ставила је на приватну продају боцу финог француског вина које је, у оквиру експеримента виногорја Бордо, 14 месеци сазревало у Земљиној орбити, а процењује се да би цена могла да достигне милион долара.
Ова понуда без преседана вина Петрус бербе 2000. године, ексклузивног црвеног вина светске класе произведеног од грожђа Мерлот у винороском региону Померол у Бордоу, објављена је у уторак у Лондону, извештава Ројтерс.

Илустрација: Екслузивно црвено вино светске класе/ Фото: Pixabay

„Ова боца Петруса 2000 представља важан корак у напорима за развојем и изучавањем процеса зрења вина“, навео је у саопштену Тим Триптри, директор међународног одељења за вино и жестока пића у Кристису. Приход ће ићи приватној европској ракетној компанији Спејс Карго Анлимитед, која је лансирала 12 боца Петруса 2000 на пут до Међународне свемирске станице у новембру 2019. године, у оквиру серије експеримената у виноградарству и микрогравитацији.
Десетак боца Петруса враћено је на Земљу са свемирске станице у јануару ове године у карго капсули СпејсИкс након што је у орбити, на удаљености од 300 милиона километара од Земље, провело скоро 440 дана.

Илустрација: Вино направљено од грожђа у Бордоу/ Фото: Pixabay

Након повратка у Бордо, на Институту за истраживање вина и винове лозе отворена је једна боца вина ради теста „на слепо“ током којег је десетак водећих енолога поредило укус са узорком Петруса исте бербе које је сазревало на Земљи. Оба узорка су оцењена са 98 бодова, иако стручњаци тврде да су осетили разлику у укусима.
Из Кристиса су навели да је у оквиру приватне продаје понуђена једна флаша из „свемирске колекције“ за куповину одмах, заједно са боцом „земаљског“ оригиналног Петруса 2000, плус декантер, сет чаша и вадичеп направљен од метеорита. Једна боца бербе Петрус 2000, са имања од 28 хектара које производи само око 30.000 флаша годишње, обично кошта 5.366 америчких долара, а једна је продата на аукцији 2018. године за 51.660 долара, према подацима са Виновеста, платформе за инвестирање у виноградарство и производњу вина.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар