ВАЖНО обавештење произвођачима малине

ФОТО: ПИС

Аутор: Gdjakovic
618 посета

На подручју деловања РЦ Врање засади малине се у зависности од сортимента, локалитета и надморске висине налазе у фазама листања од три до пет развијених листова

Визуелним прегледом пупољака и листова малине  уочено је присуство ериофидне гриње малине (Phylocoptes gracillis) . Повећање дневних температура утицаће на повећање активност ове штеточине и процес полагања јаја. Прави моменат за сузбијање ове гриње је пре него што презимеле женке почну да полажу јаја. У циљу заштите лисне масе нарочито у засадима где су прошле године примећени симптоми у виду хлоротичног шаренила на листовима, препоручује се примена неког од акарицида:

  • Абастате, Крафт 1,8 ЕW, Вертимец 0,18 ЕЦ (абамектин) у концентрацији 0,1% уз додатак оквашивача

ФОТО: ПИС

Најављене падавине од почетка следеће недеље могу створити повољне услове за остварење инфекције проузроковачем љубичасте пегавости изданака и пупољака малине (Дидyмелла аппланата), сушења изданака малине (Leptosphaeria coniothirium) и др. проузроковача болести.

Произвођачима се препоручује да пре падавина спроведу фунгицидни третман неким од регистрованих препарата:

  • Qуадрис, Промеса, Театар, Азбанy 250 СЦ, Qуен, Еxацта (азоксистробин) 0,075% или
  • Театар плус, Qуадрис топ (азоксистробин + дифеноконазол) 0,75-0,1 л/ха.

Од понедељка је најављено нестабилно време са падавинама. Малина се налази у осетљивој фази развоја. Најављене падавине могу створити повољне услове за  инфекције проузроковачима  љубичасте пегавости изданака и пупољака малине (Didymella applanata) и сушења изданака малине (Leptosphaeria coniothirium).

Пољопривредним произвођачима се препоручује да пре падавина спроведу фунгицидни третман једним од регистрованих препарата:

Акорд WГ (а.м тебуконазол) у количини 0,75 кг /ха или

Qуадрис, Жупастробин, Азбанy 250 СЦ, Еxацта, Промеса, Qуеен, Театар (азоксистробин) у концентрацији 0,075% или

Qуадрис топ (азоксистробин+дифеноконазол) у количини 0,75-1 л/ха или Театар плус (азоксистробин+дифеноконазол) у количини 0,75 – 1 л/ха.

Микроскопским прегледом листова малине, регистровано је присуство имага ериофидне гриње листа малине (Phylocoptes gracillis) на 4% прегледаних листова.

У наредном периоду са порастом дневних температура, очекује се појачана активност презимљујућег имага. Прави моменат за сузбијање ериофидне гриње је пре него што презимеле женке почну да полажу јаја.

ФОТО: ПИС

У циљу сузбијања ериофидне гриње листа малине произвођачима се препоручује примена неког од акарицида:

Абастате МЕ, Крафт 1,8 ЕW, Вертимец 018 ЕЦ (а.м. абамектин) 0,075-0,1% уз додатак оквашивача.

На подручју деловања РЦ Чачак, засади малина се у зависности од локалитета, експозиције терена, као и кондиције засада налазе у фази од појаве трећег до петог листа

Прегледом листова малине под бинокуларом, регистровано је присуство зимског имага ериофидне гриње листа малине (Phylocoptes gracillis). Презимљавају одрасле женке у колонијама у пазуху родних пупољака из предходне сезоне. Када средње дневне температуре достигну 11°Ц, крећу се ка вршним пупољцима малине, а затим мигрирају на младе листове. Хране се сисајући сокове, а на нападнутим листовима настаје хлоротично шаренило и деформација која је праћена повијањем лисног нерва на доле. Када средња дневна температура достигне 25°Ц, почиње полагање јаја.

Прави моменат за сузбијање ериофидне гриње је пре него што презимеле женке почну да полажу јаја. Препорука је произвођачима да спроведу третман за сузбијање имага ериофидне гриње листа малине препаратом на бази:

  • а.м. абамектин (Вертимец 018 ЕЦ, Абастате, Крафт 1,8 ЕW) у концентрацији 0,1% уз додатак минералног уља Галмин у концентрацији 1%.

Најављене падавине за регион Чачка од понедељка могу довести до примарних инфекција листа гљивом проузроковачем љубичасте пегавости изданака и пупољака малине (Didymella applanata).

ФОТО: ПИС

Са циљем заштите малине од наведеног патогена произвођачима се препоручује, пре најављених падавина, примена неког од фунгицида :

  • Акорд WГ (а.м. тебуконазол), у количини 0,75 кг /ха.
  • Qуадрис, Жупастробин, Азбанy 250 СЦ, Еxацта, Промеса, Qуеен, Театар (а.м. азоксистробин) у концентрацији 0,075% или
  • Qуадрис топ (а.м. азоксистробин+дифеноконазол) у количини 0,75-1 л/ха или
  • Театар плус (а.м. азоксистробин+дифеноконазол) у количини 0,75 – 1 л/ха.

Произвођачима се препоручује преглед биљака на присуство лисних ваши (Aphididae) на наличју листова и уколико се региструје присуство, примена инсектицида:

  • Карате зеон, Козак (а.м. ламбда-цихалотрин) у количини 0,2- 0,3 л/ха.

За још препорука посетите линк: http://www.pissrbija.com/Preporuke_BD/malina.aspx

Извор: ПИС

Srodni tekstovi

Оставите коментар