Боровнице на даљински: Из камиона по Европи управља системом за наводњавање

Аутор: draganadpetrovic
792 посета

Све више пољопривредника у селима рудничко-таковског краја опредељује се за производњу боровница. То воће се, како се процењује, гаји на више од двадесет хектара. У јеку бербе произвођачи су задовољни квалитетом, али не и откупном ценом.Породица Аничић се бави производњом боровница већ неколико година. На двадесет ари имају 1.300 саксија, а по стаблу уберу нешто мање од килограма. Задовољни су овогодишњим родом иако је и на њихов засад у Љутовници утицало променљиво време.

Илустрација: Да би остварили квалитет ослањају се на савете стручњака/ Фото: Pixabay


„Биле су хладноће, били су топлотни удари и то се одразило. Има пар биљака које су настрадале, али мислим да ћу их повратити“, рекао је Мирослав Аничић. Да би остварили квалитетну производњу ослањају се на савете стручњака.

„Најважније је праћење, анализа земље, супстрата, листа и плода. Без тога не може нико да очекује род и да ради напамет. То је услов да би се радило“, додаје Аничић.

Уз сталну едукацију и помоћ чачанских научника, Аничићи, кажу, примењују и патенте земљака.

Тако, осим у јеку бербе, у засаду не морају да буду стално. У томе им помаже даљинско управљање системом за наводњавање.

Илустрација: Мирослав Аничић задовољан квалитетом и приносом овогодишњег рода/ Фото: Pixabay

„Мени је засад 30 километара од куће и пошто ми посао специфичан, ја радим као возач, из целе Европе пуштам систем, увид имам на даљинско, на СМС поруку“, каже Аничић.

Даљина им, ипак, не помаже у остаривању права на субвенције, јер живе у другој општини, а ни откупна цена им не иде у прилог, па ће део рода отићи у прераду.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4447075/borovnice-proizvodnja-rudnicko-takovski-kraj-sistem-sms.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар