Борба за тржиште и зараду од трешања

Аутор: draganadpetrovic
836 посета

Ових дана на пијацама повећана је понуда трешања по нижим ценама од уобичајених. Главни разлог је што смо ове године, пре свега због касније бербе, изгубили тржиште Русије. Са друге стране, најквалитетније домаће трешње завршавају на тржишту западне Европеитопек, Заклопача, Брестовик, Удовице, воћарски су понос општина Гроцка и Смедерево. Међутим, када се поремети пласман, воћари тог краја не знају шта ће са плодовима.То је ове године случај са трешњама. Отежано плодове продаје и Момица Петровић који трешњу гају на три хектара а укупно под воћем има 12 хектара.

Илустрација: Родна година за произвођаче трешања/ Фото: Pixabay

„Цена је ниска, произвођачи одустају од бербе јер не поклапају трошкове“ рекао је Петровић.
Чули сте Момицу Петровића који трешњу у Ритопеку гају на три хектара а професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду Ненад Магазин објашњава зашто је тржиште Русије ове године недоступно за нашу трешњу.

„Ова година с одликује добрим родом трешње а наш извоз је углавном усмерен на руско тржиште које је нестабилно. Ове године су наше кашњење у извосу попуниле неке друге земље а продаја је лошија, ценимо и због короне. Наша прилика је извоз у земље западне Европе“ саопштава Магазин.

Анализа стања на тржишту професора на Пољопривредном факултету у Новом Саду Ненада Магазина.

Немају сви воћари проблем са пласманом трешања.

Илустрација: Немају сви воћари проблем са пласманом/ Фото: Pixabay

Они који су уложили више новца у нове, слабо бујне подлоге, тржишно актуелне сорте, који производе веће плодове, прехлађују их и калибрирају након бербе и на крају упакују у савремену амбалажу, постижу већу цену на западно-европском тржишту. Међу њима је и Владимир Попић са Ченеја.

По њему, застој у извозу наше трешње је уследио пошто су руско тржиште заузели Турци и Азербејџан којима су плодови раније дозрели, тако да је већина трешања намењених извосу остала на домаћем тржишту па је дошло да пада цене.Сви произвођачи који су извезли на нордијско па и француско тржиште су постогли цене изнад 2 евра по килограму онив крупнинијх сорти.

Илустрација: У Србији се годишње произведе до 20.000 тона трешања/Фото: Pixabay

„Што се тиче мене лично, ја сам нашао тржиште у Немачкој, Холандији и делом у Црној Гори. Та трешња је достизала цену од 2.2 до 3.5 евра по килограму“ рекао је Попић са Ченеја.

У Србији се годишње произведе до 20.000 тона трешања што је тек 3% европске производње. Простора за унапређење има, пре свега ако се нови засади буду производили према савременим технолошким решењима.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/ove-godine-tresanja-u-izobilju-(audio)_1254333.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар