Бодљикава крушка сочно, укусно и лековито воће

Аутор: draganadpetrovic
570 посета

Јужно од Сицилије, источно од Туниса и северно од Либије на самом југу Европе окружена Средоземним морем налази се мала острвска земља Малта. За Феничане она је била „скривено место“ односно Мелита како је било изворно име ове државе.
Управо под именом Мелита на острву се производи ликер од бодљикаве крушке која је плод јестивог кактуса. По облику и изгледу подсећа на крушку само има различите боје од зелене до љубичасто-црвене. Због лековитих својстава бодљикаве крушке порастао је узгој овог кактуса који на Малти расте свуда као коров. Осим плода јестиви су и „јастучићи“ односно модификовани листови овог кактуса који је богат соковима и водом.

Илустрација: Плод подсећа на крушку а расте на кактусу
Сочан и меснат плод
Бодљикава крушка (лат. Opuntia) је плод који расте на врху кактуса који може да достигне висину до 5 метара. Расте на подручјима са типично топлом климом укључујући Централну и Јужну Америку, јужне делове Африке и на Медитерану тачније на Малти. У питању је вишегодишња жбунаста биљка која је попримила одлике корова и адаптирала се на изузетно неповољне услове и сушу како би преживела. Имају модификоване дебеле и сочне дугуљасте или обле листове који су заштићени оштрим крупним и ситним бодљама које се лако каче на кожу или одећу. Листови су обложени воштаним епидермом који рефлектује сунце што је још један од начина да се заштите од суше. Први пут цветају тек између прве и друге године живота и то почетком маја а боја цвета може бити бела, црвена или жута. Плодови сазревају од августа до октобра и заштићени су дебелом кором која може бити зелена, наранџаста или љубичасто-црвена са оштрим бодљама па их треба опрезно брати. Након што се плод убере, а пре љуштења, држи се у фрижидеру неколико сати како би се кора лакше скинула. Умотан у алуминијумску фолију плод бодљикаве крушке може у фрижидеру да остане свеж и више од 7 дана. Плод се љушти опрезно и у рукавицама како би се руке заштитиле од бодљи.
Након што се скине кора са плода долази се до мекане, меснате и изузетно укусне унутрашњости чија боја може бити од светло жуте до богате, златне или рубин боје. Бодљикава крушка има слатко-киселкасту арому и по укусу највише подсећа на лубеницу. Месо плода је сочно са хрскавим семенкама и садржи бета каротен, гвожђе, витамине Б комплекса, калцијум, магнезијум и добар је извор витамина Ц. Сече се и једе свеже, као додатак салати или у комбинацији са сланим јелима. Користи се и за производњу сокова, џемова, за слатко или чувени малтешки ликер Мелита. Приликом јела сировог плода бодљикаве крушке треба бити опрезан са семенкама јер могу бити изузетно тврде па је најбоље да их не гутате.
Легенда каже да су бодљикаву крушку за јело али и лечење прославили витезови малтешког реда светог Јована. Они су се на Малти населили и пронашли дом након одлуке Карла V Хабзбуршког 1530. године који је витезовима уступио Малту као трајно уточишта. Заузврат витезови су краљу плаћали симболичну „кирију“ и сваке године су му слали по једног издресираног сокола. Колико су бодљикаве крушке популарне у овој земљи сведочи и податак да се овај кактус од 1975. до 1988. налазио и на једном од грбова ове државе поред сунца и чамца као симбола Малте.

Илустрација: Биљка се адаптирала на неповољне услове и сушу
Лековита својства
На Малти бодљикава крушка се већ вековима користи у народној медицини као лек против опекотина од сунца, за лечење болова у стомаку, код упала и уједа инсеката. Сок од ове врсте кактуса традиционално се користи за скидање температуре, а пулпа плода за проблеме са јетром, чиром на желуцу, гастритисом или дијарејом.
Научници су се тек последњих неколико година заинтересовали за ово воће које је део традиционалне мексичке кухиње. Бројна истраживања су показала да је захваљујући својим нутритивним особинама бодљикава крушка изузетно здрава. Спречава зачепљење артерија и чува кардио – васкуларни систем. Захваљујући једној врсти алкалоида ово воће је прави еликсир за срце јер делује повољно на снагу и дужину срчане контракције па се препоручује свим онима који пате од срчаних оболења. Плод овог воћа садржи бројне ефикасне хемијске састојке које користе фармацеутске лабораторије у медицинске сврхе. Од семенки бодљикаве крушке се прави уље које има сјајне ефекте у подмлађивању коже и очувању младоликог изгледа. Ово воће може да се купи и код нас у неколицини супермаркета.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар