Воћари будућност виде у удруживању и задругама

Аутор: draganadpetrovic
343 посета

Међународни дан воћара и виноградара, један је од посећенијих тематских скупова Пољопривредног сајма у Новом Саду одежан је у среду 25.маја. Домаћи воћари овладали су савременим технологијама, а опстанак на тржишту виде у удруживању у воћарске задруге и кооперативе.Трећи по реду међународни дан воћара и виноградара чији су организатори Привредна комора Војводине, Новосадски сајам, Пољопривредни факултет у Новом Саду, Савез винара и виноградара Србије као и Задружни савез Војводине, уз подршку представника италијанске регије Фриули Венеција

Предеседник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је Привредна комора Војводине са партнерима, прошле године поново окупила релевантне учеснике и учинила овај догађај једним од два најзначајнија током трајања сајма. Ове године присутни су имати прилику да у три целине- научна предавања, примера из праксе и искуства оних који послују на тржишту добију реалну слику стања воћарства и виноградарства данас у Републици Србији.

Илустрација: Србија предњачи у извозу малина и купина/ФОТО: Pixabay

Када статистички посматрамо чињенице и говоримо о воћарству, у првом кварталу 2022. године остварено је 116, 8 % укупног прошлогодишњег извоза воћа Републике Србије. У првом тромесечју извоз воћа учествује са 18, 8 % у укупном аграрном извозу. Што се извоза тиче предњачи извоз малина, јабука и купина.

Што се тиче укупне спољнотрговинске размене аграра у Републици Србији у првом кварталу износио је 1, 7 милијарди евра . Најчешће учешће у извозу има кукуруз, затим малине. Највише пољопривредних производа у првом кварталу 2022. године извезено је у БИХ- семе сунцокрета и пшенице.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица изразио је задовољсво што је Пољопривредни факултет један од суорганизатора ове манифестације истичући да су управо овакви скупови важни како би се одржао што бољи квалитет у воћарској производњи јер се на стручним конференцијама говори о актуелним проблемима али и начину набавке нове опреме , примени савремених технологија.

На стручној конференцији била је присутна делегација из Италије а предавање је одржао Венанцио Франћескути, председник „ Confcooperative FedagriPesca Venezia Giulia“.

На Трећем дану воћара и виноградара одржана су и стручна предавања о пласману српског воћа, примени савремених технологија у производњи вина као и перспективе воћарства.

Илустрација: Било је речи и о примени савремених технологија у производњи грожђа и вина

Партнери у организацији Трећег дана воћара и виноградара су Пољопривредни факултет у Новом Саду, Савез винара и виноградара Србије, Задружни савез Војводине и Новосадски сајам.

Извор: https://www.pkv.rs/2022/05/26/treci-dan-vocara-i-vinogradara-odrzan-na-novosadskom-sajmu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар