Војвода Степа – село из кога млади не одлазе

Аутор: draganadpetrovic
577 посета

У последњих пет деценија број становника у појединим војвођанским селима, посебно онима која су удаљена од већих градова, готово је преполовљен. То није случај са варошицом Војвода Степа, у општини Нова Црња, из које млади више не одлазе.Уз саму границу са Европском унијом сместило се село Војвода Степа, једно од ретких које последњих година не напуштају млади, већ остају на имању својих предака. Међу њима је и Лука Опачић који је са 22 године храбро закорачио у повртарску производњу и гајење јагода.
„Радимo на два и по хектара на отвореном пољу и у затвореном простору имамо пет пластеника 1.240 метара квадратних. Годишње произведемо око двадесет тона све зависи од године и временских услова. Планирам породицу ове године, планирам женидбу и да почнемо да живимо заједно и да отпочнемо породични живот“, каже Опачић.

Илустрација: Лука Опачић производи јагоде/ Фото:Pixabay

Видевши да се може лепо живети од повртарске производње, Лукиним стопама су кренули и други млади из овог села, па је и кренула иницијатива о оснивању земљорадничке задруге.

„Дошли смо на идеју да пре пар месеци отворимо пољопривредно-повртарску задругу преко које бисмо прикупили што већи број омладине да остану овде, да раде на селу, да стварају породице, направе себи посао и самим тим буду газде на својим имањима“, истиче Никола Толчин.

На питање има ли заинтересованих, каже да има посла и да су се због тога одлучили на овај корак.

Илустрација: Све веће интересовање младих за пласетничку производњу/ Фото:Pixabay

Млади из Војводе Степе су урадили први корак и показали јаку жељу за опстанком у родном селу, сада очекују помоћ како би ширили производњу и освајали тржишта широм Европе, јер за све то имају идеалне услове.

„Конкретно општина је одвојила три милиона динара за ову годину и тридесет породица ће добити 100.000 динара за буквално овакве засаде. Имамо више далеко заинтересованих него што имамо средстава, али сваке године ћемо одвојити средства буквално за овакву производњу“, наводи Драган Даничић, заменик председника општине Нова Црња.

Оно што посебно издваја ове младе повртаре свакако је чињеница да су увек расположени и спремни за помоћ како почетницима тако и искусним произвођачима јагода и других повртарских производа.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4386652/vojvoda-stepa-varos-klade-ne-odlaze.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар