Воскирање јабука – аргументи за и против

Аутор: draganadpetrovic
328 посета

Воскирање плодова јабуке је процес који се често примењује у савременом воћарству. Разлози за то су бројни, али купци су прилично неповерљиви када су воскиране јабуке у питању, и често се поставља питање – колико су такви плодови безбедни за јело. Пре свега, треба напоменути да јабуке природно стварају заштитни воштани слој – код неких сорти је то мање, а код неких више изражено (нпр. Грени Смит). Током паковања се плодови перу, па се воштани слој у извесној мери уклања, зато слободно можемо рећи да је воскирање вид надокнаде природног заштитног слоја.Воскирање има заштитну улогу, а примењује се и из естетских разлога – овакве јабуке су привлачне, сјајне и лепше на око.

Воштани слој умањује губитак воде из плода
Код плодова који нису пресвучени воском, долази до одавања воде кроз покожицу. Може се рећи да се већ при губитку око 5 % воде из плода на његовој површини могу уочити промене које указују на дехидрацију. Губитак влаге из меса плода утиче негативно на његов квалитет. Ово се пре свега уочава кроз губитак чврстине, сочности и карактеристичне ароме плодова и појави тзв. брашњавости меса. Примена танког слоја воска може смањити губитак тежине услед одавања воде за 30-40 % и тиме продужава трајашност плодова (схелф лифе). Осим опадања квалитета, не смемо занемарити ни чињеницу да губитком воде из плода долази до смањења његове масе, што представља финансијски губитак.

Илустрација: Јабуке су лепше и сјајније на око

Спречавање развоја патогена
Наиме, за развој гљива и бактерија потребно је присуство влаге на површини плода како би се могли размножавати. Обзиром да восак представља хидрофобну поврсину, плодови не представљају погодну подлогу за развој патогена. Самим тим, умањује се могућност пропадања плодова из овог разлога.

Продужен период чувања
Познато је да се унутар плодова, и након бербе, настављају метаболички процеси који на крају доводе до пропадања плодова. За ове процесе потребно је да плодови усвајају кисеоник, а ослобађају угљен диоксид, што восак спречава. Конкретно, унутар плода долази до накупљања угљен диоксида, чиме се успорава метаболизам плодова. То посредно утиче на продужетак периода током којег плодови задржавају своје добре особине.

Мања осетљивост на измрзавање
Примена воска, смањује опасност од измрзавања и омогућава складиштење на нешто нижим температурама него што је то случај са плодовима који нису пресвучени воском.
Ипак, треба напоменути да постоје и лоше стране овог процеса.
Појава ожеготина
Неадекватна примена воска може довести до појаве ожеготина на површини плодова. С обзиром на то да се плодови третирају врућим воском, превисока температура или предуга изложеност угрејаном воску може изазвати оштећења покожице, па чак и унутрашњег ткива плода.
Појава анаеробних процеса
Восак спречава отпуштање угљендиоксида и усвајање кисеоника. Иако ова појава има позитивне ефекте по питању трајашности плодова, она може бити и штетна уколико се размена гасова у потпуности заустави и дође до тзв. анаеробног дисања унутар плода. Овакав процес доводи до умањења квалитета плодова, па чак и до унутрашњег пропадања плодова.

Илустрација: Воскирање продужава рок трајања јабука

Нарушавање природног изгледа
Известан број купаца има замерку да овакви плодови изгледају сувише вештачки. Уколико се воскирање нестручно обави, резултираће ружним белим флекама на покожици.
Такође, свака додатна процедура, па и ова, повећава цену плодова.
Воскиране јабуке се лако препознају по високом сјају, а уколико нисте сигурни, можете ноктом благо загребати по покожици. На воскираном плоду траг нокта биће изражен. Такође, када га протрљате длановима, покожица неће бити тако глатка, и имаћете утисак да је јабука масна.

Ипак, без бриге, восак се веома лако уклања са плодова јабуке. Довољно је прање топлом водом и меком четком која неће оштетити покожицу. Ако ни то није довољно – можете користити крпицу на коју ћете ставити неколико капи сирћета. Један од начина је свакако и да ољуштите плодове. Међутим, у том случају заједно са воском уклонићете и покожицу плода.За крај, морамо да истакнемо да је восак који се користи за ову намену потпуно безбедан и нешкодљив за јело. Воскови који се користе у овом случају углавном су природног порекла (животињског или биљног) или се евентуално ради о безопасним минералним или синтетичким врстама воскова.

Осим јабука, постоји још читав низ врста воћа и поврћа чија се површина прекрива воском из истих разлога које смо већ навели. Од осталих врста можемо поменути: авокадо, цитрусе, паприке, парадајз, краставац, диње, и многе друге.

Извор: https://www.agrotv.net/voskiranje-jabuka/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар