Више од 1.000 лесковачких пољопривредника добија субвенције

Аутор: draganadpetrovic
515 посета

Иако је зима ратари већ мисле на време када их очекују радови у пољима. Како би им олакшала послове држава и локалне самоуправе дају значајне субвенције. Тако је и ове године град Лесковац одредио значајна средства за субвенционисање пољопривредне производње. Уговори су уручени произвођачима из Печењевца и неколико околних села. Бесповратна средства добиће више од 1.000 пољопривредника.Кромпира се у Печењевцу не одричу, јер је он део традиције и симбол овог села. Ниске цене и болести натерале су их да смањују површине, па су и приноси све мањи. Љубинко Марковић окренуо се воћарству. Сваки стечени динар улаже у нове засаде.“Садим јагоде, садим малине, садим купине, садим кромпир и вишње највише имам. Ове године је добра цена, добро смо унапредили и захвалан сам и проширавам. Сад сам проширио, посадио сам брескве око 200 комада“, каже Љубинко Марковић, пољопривредник из Печењевца.

На плодној земљи дуж Јабланице и Јужне Мораве све је више пластеника. За повртаре предаха нема. Крећу припреме за нову сезону. Право време за бесповратну помоћ.

Илустрација: Све више пластеника у лесковачком крају

„Уз ту помоћ и делом нашим средствима успемо једну добру површину да покријемо системом за наводњавање кап по кап“, наводи Милан Стојановић, пољопривредник из Доње Локошнице.

„Уложимо 50.000 до 60.000 за систем кап по кап, а општина нам врати двадесетак хиљада“, додаје Саша Милосављевић, пољопривредник из Доње Локошнице.

На територији града Лесковца регистровано је 11.000 пољопривредних газдинстава. Већ годинама око 1.000 се пријави за субвенције и свима се излази у сусрет.

„Било је предвиђена 30 милиона и то је било недовољно, па смо ребалансом још 16 милиона додали, то је 46 милиона. Преко 1.090 је пријављено ове године“, истиче Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Појединачни износи су до 40.000 динара. За већа улагања, набавку механизације и опреме користе се субвенције надлежног министарства.

„Наши пољопривредни произвођачи аплицирају за опрему за пластеничку производњу, набавку конструкције, набавку фолије за покривање“, објашњава Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Илустрација: Лесковачки крај познат по производнји паприке

Из буџета града Лесковца наредне године за пољопривреду ће бити издвојено више од 100 милиона динара, готово половина планира је за субвенције.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4640233/leskovac-subvencije-poljoprivreda.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар