Бубрење пупољака брескве и нектарине кад им време није

Аутор: draganadpetrovic
347 посета

У малом броју засада бресака и нектарина са раностасним сортиментом дошло је до бубрења пупољака. Кретање вегетације је уочено на одређеним експозицијама на Фрушкој гори као и на песковитим теренима на северу земље односно у Суботици и Сенти. Ова појава забележена је и у подунавског регији на територији Београда.
У фази бубрења пупољака и у влажним условима може доћи до инфекције проузроковачем коврџавости листа брескве (Taphrina deformans). Многи воћари опитају се шта да раде, а одговор стиже из Пољопривредне саветодавне службе Србије (ПССС).

Имајући у виду да је бресква воћна врста код које је период физиолошког мировања краћи у односу на друге (јабучасто воће), као и да не очекује значајнији пад температуре, које би могла зауставити кретање вегетације (најављене су средње температуре од 9°Ц до 14 °Ц), а прогнозирају се падавине, могуће су примарне инфекције патогеном Тапхрина деформанс примарне, када долази до заразе младог недиференцираног ткива. Са развојем, биљака ткиво постаје отпорно, тако да су у борби против овог патогена кључне превентивне мере заштите.

Илустрација: Брескве имају краћи период физиолошког мировања у односу на друге воћне врсте

Произвођачима се препоручује третман препаратима на бази бакра у циљу заштите од патогена:

– а.м. бакар хидроксид, препарат Kocide 2000 у конц.0,25-0,35%
– а.м. бакар хидроксид, препарат Funguran OH у конц.0,25-0,3%
– а.м. бакар хидроксид, препарат Everest у конц.0,6-0,8%
– а.м. бакар хидроксид, препарат Bakarni oksihlorid у конц.0,75%
– а.м. бакар сулфат , препарат Cuproxat у конц.0,25-0,35%

Извор: https://www.agrotv.net/bubrenje-pupoljaka-breskve-i-nektarine-kad-mu-vreme-nije-otvara-vrata-za-napad-taphrine-deformans/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар