Британци саде воће које никад нису

Аутор: draganadpetrovic
225 посета

Британски фармери све су више забринути због климатских промена и питају се шта ће у скоријој будућности уопште моћи да узгајају у својој земљи. Велика Британија позната је по дугим кишним периодима, недовољно сунчаних и топлих дана, па су прошлог лета били прилично изненађени врућинама које су погодиле њихову земљу, додуше у много мањем обиму него остатак Европе.

Како истичу британски фармери јасно је да се клима мења зато су се неки од њих одважили да искористе ове климатске промене и засаде воће које раније није успевало Енглеској. Гај Вотсон на југозападу Енглеске одлучио је да окуша срећу па је 2020. на 20 хектара посадио орах и лешник, воће које управо због хладне и кишне климе није расло у овом делу Енглеске.
– Орашасти плодови раније нису успевали у Британији управо због наше климе. Могли сте да их посадите, дрво би порасло али плодови махом нису били јестиви.Сад се све то мења а наша идеја је била да произведемо храну на начин који ће имати најмањи утицај на природу и биодиверзитет – објаснио је Вотсон за Euronews.
У Британију су још стари Римљани донели лешник, слатки кестен и орах који расту у дивљини и користили су се као дрвена грађа док плодови због хладне и кишне климе нису успевали да сазреју. Сад се то променило.
– У Британији нема плантажа лешника и ту видмо своју шансу. Раније смо били на самој ивици одрживог развоја овог воћа, али прошлогодишњих и 40 степени у плусу током лета показали су нам да ћемо практично врло брзо имати готово оптималне услове за узгој орашастих плодова – сматра он.

Илустрација: Орах у Енглеској се користи као дрвна грађа, али промена климе навела је воћаре да почну са подизањем засада

Иако је свестан да је потребно да прође минимум пет година док стабла ораха почну да дају плодове Вотсон сматра да је подизање засада ораха улагање у будућности.
– Вишегодишња стабла воћака као што су ораси много лакше ће поднети непредвидиве варијације када је у питању клима. Због тога сматрам да је узгој орашастих плодова поузданији у односу на друге културе. Ораси имају јако и високо стабло, дубок корен па ће лакше издржати периоде интензивних падавина или суше много боље од рецимо, зелене салате. Осим тога кад ораси почну да дају плод имаћу стабилан и обезбеђен приход ја и моји потомци наредних 100 година – истакао је он.
Вотсон је свестан да се упустио у ризичан посао али верују у своју процену и већ сада прави планове за период бербе који би најраније могао да буде за две године. Како је објаснио жели да се бави не само производњом ораха као сировине већ и њиховом прерадом, па већ сада размишља на који начин ће моћи машински да обере орахе јер је све друго неисплативо.

Илустрација: Британци су започели и са узгојем лешника

По угледу на њега и један од узгајивача говеда и оваца у овом делу Енглеске на пашњацима је посадио око 5.000 стабала ораха. Како је објаснио желео је да побољша земљиште јер дубоко корење ораха спречава ерозију услед падавина.Ако успут буде зарадио нешто и од плодова то ће за њега бити добра додатна зарада.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар