БОЖИЋНА ЗВЕЗДА: Весник зимских празника

Аутор: draganadpetrovic
344 посета

Астечкој богињи је, због неузвраћене љубави, препукло срце.Када су капи њене крви пале на земљу, ту је израстао цвет ватрено црвених листова, каже легенда у земљи постојбине необично лепе биљке, Божићне звезде.
Сувише тужна легенда за овако савршену зимску лепотицу, која у овом периоду има своје тржиште и потражњу . Божићна звезда,последњих година постаје неизоставни знак пажње али и део аранжмана којима украшавамо своје домове у време божићних и новогодишњих празника.
Породица Чоловић из Краљева је ову ватрену биљку уврстила у своју производњу и поделила са нама мале тајне како да нам дуже траје.Последњих година Божићна Звезда, чест је поклон, али како у нашој земљи нема дугу традицију гајења, углавном служи као сезонски украс. Њени цветови, који могу бити у наранџастој,крем, белој, а најчешће црвеној боји, су листови, коју су временом поцрвенели. Да ли због тога или једноставно чињенице да долази са другог континента топлије и влажније климе, ова биљка захтева мало бољу негу.

Илустрација: Драгана Чоловић узгаја Божићну звезду осам година

Да употпуне празничну атмосферу овако живим детаљем побринула се Цветна оаза Чоловић која ватрену биљку узгаја већ неколико година.
„Ми смо је у свој програм уврстили пре неких осам година.Била нам је изазов, али и потреба тржишта, јер је почела интензивно да се тражи. Количину планирамо на основу продаје из претходне године, тако да нам она заузме један од 5 бродова, у нашем расаднику. Њена производња почиње негде јуна, јула месеца. Стиже на тржиште почетком новембра али интензивна продаја почиње у децембру, тако да је до Нове године углавном испоручимо маркетима, цвећарам и нашим осталим купцима. За купце квалитет и изглед крајњег производа је важан, а божићну звезду све више траже.Највише се прода за Свeтог Николу, што је интересантно.Вероватно као поклон за славу и остане у време предстојећих празника. До пре дестак година готово да није постојала у нашим радњама. Да није ове биљке можда би одмарали током лета, међутим са њом смо заокружили целогодишњу производњу. После ње једино још продајемо пшеницу пред Божић”- почиње нашу причу Драганa Чоловић, власница газдинства ,,Цветна оаза “ у приградском насељу Чибуковац код Краљева.

Илустрација: У Србији се Божићна звезда највише прода за Светог Николу
За оне који не знају постојбина ове биљке која цвета око Божића је Јужна Америка, односно Мексико,где расте као жбун и спада у породицу млечика. Ботаничко име ове биљке је Euphorbia pulcherrima и добила га је по Еупхорбусу, лекару нумидијског краља Јубе. Према предању он је први користио сок биљке, који је отрован, као лек.
Како није карактеристичан за Србију, уврежено је мишљење да је знатно теже за производњу, мада чини се и скупља у односу на друге саксијске лепотице.
,,Да ли због тога или једноставно чињенице да долази са другог континента топлије и влажније климе, ова биљка захтева мало већу негу. Божићну звезду могу да нападну биљне ваши. Штити се једино инсектицидом који су адекватни за те болести. Мора паметно да се процени за цео временски период, а све се купује; саксије, семена, земља и све је увозно,а све то подиже цену крајњег производа. Међутим, крајњи производ код нас је обезвређен. Ми сарађујемо са једном фирмом из Новог Сада. Од њих добијамо биљке. Ко сам успе да ожили звезду тај ће имати и већу зараду, што је врло тешко.Ми смо је добавили јула месеца и до новембра траје процес производње, узгоја, раста, улагања. Не трпи хладноћу, па смо рано почели и са грјањем што увећава трошкове производње.Све друго ни мање ни више, није захтевно у односу на друге биљаке које производимо у нашим пластеницима“.

Илустрација: Црвени делови нису цветови већ листови такозване брактеје

Божићна звезда је биљка која плени интензивним колоритом.Црвени делови нису цветови, већ листови, такозване брактеје,који окружују ситне цветове. Уколико желите да божићну звезду негујете дужи низ година и да вам у зимском периоду изнова пушта јарко црвене листиће треба да следите следећа упутства наше саговорнице:
„Производња божићне звезде је мало компликована, јер захтева собну температуру, а гаји се у условима када су већ почели хладни дани. Тражи проветрене и осветљене објекте,али је не треба држати поред врата или прозора, који се често отварају, да не би доживела шок. Најбољи температурни услови за њу су од 15 – 18 степени. Воли пуно светлости али не и директно сунце. Не воли превише влаге али не трпи ни сушу. Код заливања треба бити опрезан. Код директног заливања треба дати воде, онолико колико прими саксија. Уколико заливате путем посуде треба омогућити да биљка попије онолико воде колико јој треба. У тањирић на ком се налази биљка сипајте воду свака три дана, а након пола сата излијте вишак воде који биљка није упила.Све преко тога биљку може сатрулити.“ саветује саговорница Ову вишегодишњу биљку, током топлијих месеци могуће је држати напољу, али ако је баш дуго у собним условима где је температура виша него што њој одговара, због сувог ваздуха може да одбаци листове, па је пожељно повремено је прскати водом.

Илустрација: Божићна звезда је весник празника

У добрим условима може да се одржи и по неколико година. Драгана напомиње и да је не треба пресађивати у зимском период, чак и ако нам се учини да је саксија у којој се биљка налази малом.
„Током зиме божићну звезду не треба прихрањивати. На пролеће је треба пресадити у већу саксију, у свежу, храњиву земљу са 15% речног песка. Она ће напредовати, али листови више неће бити јарко црвени као прве године. Божићна звезда је биљка кратког дана. То значи да ће цветати само уколико јој вештачким путем скраћујете дан. Црвени делови нису цветови, већ листови, такозване брактеје, који окружују ситне цветове. Када Божићној звезди опадну сви листови и стабло почне да се суши – поткратите гране на 10 цм висине,а биљку ставите на хладније место до 15 степени Целзијуса. У овим условима је оставите наредних осам недеља, а потом пресадите у већу саксију. Биљка ће поново почети да расте,а ако пребрзо почну да ничу нови изданци – скраћујте их све
до краја августа, а након тога пустите да буја“ – завршава причу Драгана.
Она је четврта и уједно последња смена сезонског цвећа у овој години, што се тиче продаје код Чоловића.

Илустрација: Уз правилну негу може да потраје годинама

Међутим када је у питању сама производња у овим савременим платеницима предаха нема. Цикламе већ крећу са цветањем, а простор се увелико пуни и мајским програмом.
Комлетна породица је укључена у производњу цвећа којом се Драгана и њен супруг баве сасвим случајно 17 година. Да су добро одрадили посао и поред много рада, труда и средстава,документује сва раскош коју смо сликом пренели и вама. Можда је баш неки примерак у вашем дому којим су вам први честитали предстојеће празнике.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар