Берба и транспорт купине

Аутор: draganadpetrovic
450 посета

Плодови купине не сазревају истовремено, што значи да је потребно више берби да би се обезбедили максимални приноси.Бербу обављајте често, барем сваки други дан или чешће, уколико су температуре високе. Највиши приноси остварују се ако се берба обавља ујутру, пошто се роса осуши, и пре него што наступе високе температуре.

Развијен систем брзог транспорта плодова са поља током бербе је императив. Сваки сат кашњења одлагања плодова у хладњачу после бербе умањује дуготрајност плодова за отприлике један дан.

Купине би требало брзо стављати у климатизоване услове хладњаче, пропуштањем хладног ваздуха (2°C) преко палета са плодовима. Када се плодови охладе скоро до темперaтуре 0°Ц, палете са гајбицама требало би увити у пластику и оставити у хладну комору на температури од -1°C до 0°C, при релативној влажности ваздуха од 90 до 95%, и уз слаб проток ваздуха, да би се смањио степен дехидратације. Више температуре и нижа влажност ваздуха неповољно ће се одразити на дуготрајност плодова. Најбољи степен зрелости плодова купине за свежу употребу је онда када плод у потпуности добије црну боју, али пре него што коштуница омекша. Плодови који се оберу пре пуног зрења биће дуготрајнији од оних који се оберу зрели или презрели.

Илустрација: Плодови купине не сазревају истовремено

Добра пракса код производње купине за свежу употребу јесте обука берача да у право време беру плодове, тако да сортирање после бербе није неопходно. Берачи могу убране плодове непосредно по берби да стављају у пластичне посуде које се одмах могу проследити у климатизоване услове, и одатле пласирати на тржиште.

Посуде од чисте Clamm-shell пластике, запремине за 100 – 150 г плода, представљају индустријски стандард за велепродајно тржиште. Ове посуде су јефтине, омогућавају брзо хлађење плодова и провидне су. На дно посуде може се ставити упијајућа подлога која апсорбује вишак влаге и сок који исцури.

У посуди не би требало да буде више од 4 слоја купине, како се плодови на дну не би угњечили. Прецизну величину посуде требало би утврдити у договору са купцима. Посуде од целулозе још увек су у употреби за локално и непосредно малопродајно тржиште.

Процењено је да се готово 40% рода изгуби у периоду док плодови стигну од поља до крајњег купца. Велики део овог губитка дешава се услед лоше манипулације плодовима после бербе, што укључује и транспорт. Смањењем броја трансфера плодова како из руке у руку тако и као упакованог производа, смањиће се и проценат губитка. Купина би требало да се одржава у хладним условима, упакована у свакој фази транспорта. Гајбице би требало транспортовати на палетама, не допуштајући при том да леже на поду приколице или додирују страну приколице, како би се обезбедио проток ваздуха.

Илустрација: Максимално хлађење плодова пре утоварања је важно да би производ стигао на тржиште у што бољем стању

Температура у гајбицама које додирују под или страну приколице може бити виша за чак 11°C. Исто тако, гајбице не би требало ређати изнад задњих точкова камиона, како би се смањило труцкање. Да би се палете стабилизовале, оне су могу додатно препаковати, или се на њих могу поставити пантљике. Уколико за то постоје могућности требало би користити камион-хладњачу. Међутим, код већине ових камиона циркулација ваздуха није задовољавајућа, и температура не може да се одржи испод 4°C, а да се плодови не заледе.

Услед тога, максимално хлађење плодова пре утоварања је чак и важније, како би производ стигао на тржиште у што бољем стању. Уколико вам камион-хладњача није на располагању, гајбице са плодовима из климатизованих услова требало би прекрити платном како би се одржала нижа температура. Овај поступак се не препоручује за транспорт на велику даљину.

Транспорт плодова до велепродајног, односно малопродајног тржишта често је изван контроле одгајивача. На побољшање квалитета производа који стиже до потрошача утиче развијање добрих односа са купцима у велепродаји, односно малопродаји, у циљу њихове едукације како да на адекватан начин поступају са свежом купином. Пожељан је лични контакт између продавца и купца пре прве испоруке, а у случајевима када то није могуће, од помоћи може бити и упутство за руковање придодато уз пошиљку.

Извор: https://www.agrotv.net/berba-i-transport-kupine/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар