„Башта може свашта“ – непрскано воће и поврће за децу која се лече од рака

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Непрскано, потпуно природно поврће и воће стиже из Ваљевске Каменице у пет родитељских кућа, за боравак деце која се лече од рака. Да би се идеја одржала формирано је Удружење „Башта може свашта“.
„Ми садимо живот“ – кажу образовани и вредни људи, који су асфалт заменили комадом чисте земље и латили се мотике.
Павле Ђорђевић, инжењер пољопривреде из Београда, од 2018. године развија органску фарму у Ваљевској Каменици.

Илустрација: Здраво органско поврће за болесну децу/Фото: Pixabay

Када му се придружио Дарко Шијакинић, вишегодишњи волонтер НУРДОР-а, обистинила се замисао да здравим поврћем и воћем у борби против рака подрже децу.

„Не можемо помоћи свима, нажалост, јер нисмо толико велики, али смо одабрали њих, јер су стварно дивни и ја увек напомињем свима, транспарентни. Стварно раде свим срцем целу ту причу, тако да смо одлучили да снабдевамо њихове родитељске куће,“ каже Дарко Шијакинић, председник Удружења „Башта може свашта“.

На 50 ари настаје башта, која може свашта. Обрађиваће је добровољци. Млади истраживачи, волонтери, сезону кампова започели су у Ваљевској Каменици.

Вођа волонтерског кампа Марија Симић истиче да су кампови специфични по томе што су сви различити, али суштински везују их фундаменталне ствари, као што су тежња да се чини добро.

Док поврће и воће не сазри на парцели у Ваљевској Каменици у пет НУРДОР-ових кућа стижу производи „Органеле“.

Илустрација: У башти раде добровољци/ Фото: Pixabay

Да би Удружење „Башта може свашта“ применило концепт самоодрживости, прикупља донације за изградњу бунгалова за смештај волонтера. У њиховом одсуству примаће туристе, а новац улагати у башту.

„Имамо радну снагу, где имамо, да кажем, прилив новца за текуће трошкове као што су стајњак, гориво, семена, системи за наводњавање, ту има много трошкова. Овим бисмо затворили целу причу, тако да ‘Башта може свашта’ живи сама, независно од ‘Органеле'“, наглашава Павле Ђорђевић, власник фарме.

До краја лета биће још два волонтерска кампа. Концепт би, кажу, могао да се примени на све органске фарме близу већих градова, које желе да се баве и хуманитарним радом.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4445063/basta-moze-svasta-deca-obolela-od-raka.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар