Башта без окопавања и заливања, род рекордан а земља никад плоднија

Аутор: draganadpetrovic
563 посета

Село Шушнскоје на обали реке Јенисеј у Русији обилује неплодном земљом, док летња температура зна да пређе и преко 35 степени Целзијуса, а зими да се спусти и до – 45 степени Целзијуса.Због неповољне климе кише и снега скоро и да нема, зато је суша огромна. Али један човек у тим (не)условима убира невероватне плодове: код њега рађа кромпир, парадајз, шаргарепа, бобичасто воће као у неком најплоднијем тлу.

У чему је његова тајна? У паметној башти! Како тврди Замјаткин баштован из овог села његова башта није видела ашов, мотику или плуг, а опет се плодно тло сваких 10 година продубљује за 30 до 40 центиметара.

Земља је постала тако растресита да се коље за парадајз с лакоћом утисне у земљу. Принос кромпира је 2 тоне на 100 м2, док шаргарепа и купус сваке године рађају све боље.

Руски агрономи предлажу како да на природан начин гајите поврће без окопавања и заливања а приноси су одлични.

 

Илустрација: Приноси кромпира су из године у годину све већи

1. Без окопавања земље

Сви знамо да се плодни део земље налази при површини земље. Ако ископамо рупу, видећемо да на дну нема плодног земљишта, стога руски агрономи сматрају да је непотребно прекопавати земљу и тако уништавати природно најплоднији део земљишта – површински.

2. Садња измешаних култура

Предлог руских агронома је да садите различите културе заједно. Ако садите парадајз да га измешајте са паприкама, краставцима и тд и то тако што ћете садити једну садницу парадајза, па другог поврћа и тако редом… Тако измешане културе раде једна за другу и спречава се развој болести.

Ова теорија се заснива на томе да је неопходно копирати природу уместо што идемо против ње.

 

Илустрација: Окопавањем се уништава површински слој земљишта

3. Повећати плодност земљишта помоћу закона природе

Прво, плодно тло није земља. Земља је њен саставни део, али је само оквир на коме се формира плодни слој. Прво, хајде да схватимо како се тло распусти, растресе? Једноставно је – у њему морате посадити једногодишње биљке са дугим коренима неколико пута заредом. Када им дугачки корени одумиру, постојаће пролази због којих ће тло бити растресито.

Сада хајде да схватимо где да набавимо елементе у траговима који су потребни биљкама. Ни ту нема проблема – само не треба да леје „голе“ под жарким сунцем. Прекријте их почупаном травом, опалим лишћем, сувим биљкама, и тд. Труљењем ће се формирати плодно тло на којем ћете садити без копања.

Илустрација: Малчирање је најбољи начин да се задржи оптимална влажност земљишта а уз то неће имати проблем са коровом

4. Где набавити воду?

Можда ће вам ово бити смешно, али најбоља влажност тла се добива помоћу малча. Рецимо да гајите јагоде. Око сваке саднице ставите обилну количину сламе. Слама ће сама стварати влагу помоћу топлог и хладног ваздуха. Током дана и ноћи, доћи ће до стварања росе која ће се задржавати око биљке. Једноставно и лако.

Напомена: Ова правила вреде само за мале баште и органску производњу. Морамо да напоменемо да је ово став руских агронома који се залажу са садњу без копања земље.

Извор: https://stil.kurir.rs/lifestyle/zanimljivosti/200705/kako-povecati-plodnost-zemljista?utm_source=Stil_zanimljivosti&utm_medium=National_Geographic&utm_campaign=9_pozicija

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар