Алексићи из Мрчајеваца газдинство за пример

Аутор: draganadpetrovic
422 посета

Српски пољопривредници на време су схватили да недостатак радне снаге морају надоместити, а то се данас решава савременом механизацијом и опремом која им убрзава и олакшава пољопривредну производњу.

Алексићи из Мрчајеваца обрађују више од 50 хектара земље и истичу да профтабилност у овој грани пољопривреде није изостала, захваљујући пословима који се уз помоћ новог трактора одрађују на време.

У једној од стаја у домаћинству Алексића је 24 краве сименталске расе, а судећи по тренутној ситуацији, та ће се бројка скоро и увећати, јер за произвођаче млека попут Милана Алексића, коначно се види и рачуница.
– Сада је тренутна ситуација 55 динара по литру млека, плус државна премија, прилично је добар доходак јер сточне хране имамо довољно – каже за РИНУ Милан Алексић из Мрчајеваца.
Ни тов јунади Алексићима није непознаница, у овој грани сточарства су од 1980 године, а данас из њихових стаја се годишње избаци 50 мушких грла.

– Треба уложити око три хиљаде килограма хране по телету, товна јунад остављамо и увек докупимо, хранимо 14 месеци и једини проблем је наплата – додаје Милан. Алексићи обрађују 52 хетара имања под кукурузом, јечмом, пшеницом, овсом и детелином и тренутно имају резерве кабасте хране и силаже у наредне две године. Ливада од пет хектара од ове сезоне резервисана је за пашу 50 оваца сјеничке расе које су од недавно део сточног фонда газдинства Алексић.

Илустрација: Алексићи су у сточарству од 1988. године

Десна рука у свакодневним пољопривредним радоима Милану је 11 годишњи унук Алекса, његови послови на имању се знају, а и све више обавеза, са проширивањем сточног фонда, како каже, ни мало му не падају тешке.
Већ четири године, захваљујући свом избору приликом куповине трактора, Милан Алексић на време стигне да обради више од 50 хектара земље.

И то није све, јер ових дана у његово домаћинство стиже још један трактор Џон Дир који ће уз роло балирку итекако користити ових дана да се послови обаве на време.
Колико је едукација пољопривреднику неопходна као и примена савремене механизације неопхопдне у обради земљишта најбоље сведочи Миланово искуство јер је приликом посете Немачкој, управо у фабрици где се производе трактори схватио да ће његова инвестиција попут куповине Џон Дира итекако бити исплатива.

Размена искуства и са војвођанским пољопривредницима који су посетили фабрику трактора је драгоцена, они су опредељени за уљарице у кукуруз, а пољопривредници у западној Србији на сваштарење. Оно што је ипак заједничко је да и трактор има ко да наследи, млади који на дедовини остају.

Извор: https://24sedam.rs/srbija/vesti/155332/obraduju-preko-50-hektara-zemlje-stale-su-im-pune-krava-aleksici-iz-mrcajevaca-se-decenijama-uspesno-bave-stocarstvom-foto/vest

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар