Агроном разоткрио све финте којим откупљивачи обарају цену воћа!

Аутор: draganadpetrovic
525 посета

Откупљивачи вишања, само пар дана након што је на подручју општине Мерошина кренула берба, откупну цену прве класе снизили су са 70 на 60 динара, а откупну цену друге класе са 50 на 40 динара.Стручни сарадник за пољопривреду у општини Мерошина Зоран Јовић рекао је за агенцију Бета да воћари са разлогом сумњају да ће неке значајније количине вишања продати по првој класи.

Изговор или стварно нема купаца?

– Откупљивачи понуде вишу цену за прву класу, али кад крене берба, крене и прича како имају много робе, како немају коме да продају толико вишања и откуп стане, а воћари се „хватају за главу“ и пристану да предају сав род као другу класу – рекао је Јовић.

Према његовим речима, исти сценарији откупљивачи понављају из године у годину, а могу то да чине јер на подручју општине Мерошина нема великих прерађивачких капацитета и произвођачи зависе искључиво од откупа.

– Откупљивачи од хладњачара добијају одређену цену, а имају пуну слободу да формирају откупну цену и наравно да би што више зарадили, они је максимално спуштају – истакао је Јовић.

Он је подсетио да више од 20 година не ради и не приватизује се хладањача „Воћар“ у мерошинском селу Александрову, која је по својим капацитетима (преко 10.000 тона воћа) била на првом месту у недашањој СФРЈ.

– Та хладњача није проблем само ове власти. Још од времена Милошевића па на овамо ни једна власт није успела да је оспособи. Наводно је прошле године била продата некој фирми из Грчке, али и од те приватизације није било ништа – рекао је Јовић.

Илустрација: Почела берба вишања, род пребацио сва очекивања

Кубуре и са берачима

Како је истакао, велики проблем током предстојеће бербе биће и мањак радне снаге јер је све мање људи који желе да раде тај тежак посао.

Берачи ове године за брање вишања наплаћују 20 динара по килограму, а власници вишњика кажу да су са трошковима бербе и трошковима производње, на „апсолутној нули“, када вишњу продају за 40 динара по килограму.На подручју општине Мерошина вишњама је засађено око 2.000 хектара, али су многи од тих засада напуштени и зарасли у коров, јер се власницима не исплати да их обрађују и беру пошто су откупне цене више година уназад изузетно ниске.

Откупна цена вишања на почетку прошлогодишње бербе била 50 динара, али је врло брзо спала на 30 динара и највеће количине откупљене су управо по тој цени.

Бољи род

Берба вишања почиње и у прокупачком крају, где је на површини од 2.080 хектара то воће родило боље него прошле године, иако је дуги сушни пролећни период указивао да ће род ове године подбацити.

Саветодавац за воћарство у Пољопривредно саветодавној и стручној служби (ПССС) Прокупље Магдалена Тоторовић казала је агенцији Бета да је род бољи и квалитетнији него протекле године и да се воћари могу надати доброј берби.

– Род је и знатно бољи и квалитетније него прошле године, тако да се воћари у прокупачком крају могу надати јако доброј берби, а како се на почетку прича и задовољавајућој откупној цени од 70 днара за килограм прве класе или 45 динара за другу класу вишања – казала је Тоторовићева.Она је оценила да је незахвално прогнозирати откупну цену и кретања на тржишту, за које наводи да је ове године додатно поремећено лошом економском ситуацијом у свету изазваном ратним сукобима у Украјини.

Како је навела, овогодишњи род је много бољи од прошлогодишњег – када је у прокупачком крају убрано око 2.500 вагона тог воћа.

Рок за бербу вишања је јако кратак, јер то воће брзо презрева и почиње да трули, па га је потребно што пре обрати са стабала и предати у хладњаче.

Илустрација: Биће вишања и за продају и за слатко

Поред тога, произвођачима вишања проблеме сваке године прави и висока цена брања која им додатно умањује зараду и која не прати цену откупа, па су тако прошле године берачи узимали од 17 до 20 динара по гајби, а та цена је остала и кад је откупна спала на само 30 динара за килограм вишања.

Облачинска вишња је, поред шљиве, најзаступљенија пољопривредна култура на територији Топличког округа, а у прокупачком крају је засађена на више од 2.000 хектара.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3957671/berba-visanja-cene-otkupa

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар