Јаја су све скупља, а то нема везе са Ускрсом

Аутор: draganadpetrovic
112 посета

Цене јаја већ месецима стално расту, а ваш омлет би могао да постане још скупљи јер се живинарске фарме суочавају са избијањем птичјег грипа у свету.

Просечна цена десетак великих јаја А класе, била је 3 долара у фебруару, према најновијем индексу потрошачких цена, у односу на око 2 долара колико је била у јесен. Иако су цене јаја пале са рекордних 4,82 долара у јануару 2023. – након што је раширена епидемија птичијег грипа опустошила фарме у претходној години – сада су на највишем нивоу од априла 2023.

И можда неће ускоро бити другачије.

Cal-Maine Foods, највећи амерички произвођач јаја, саопштио је раније ове недеље да је убио око 1,6 милиона кокоши и 337.000 пилића након што су неки били позитивни на „високо патогени птичији грип“ у једном од погона компаније у Тексасу, рекао је Цал-Маине. Они продају неке од најпознатијих брендова.

„Производња у објекту је привремено заустављена“, саопштила је компанија. „[Вирус] је још увек присутан у популацији дивљих птица и не може се предвидети обим могућих будућих епидемија.

Илустрација: Разлог за поскупљење су проблеми са птичијим грипом широм света / ФОТО: Pixabay

Пошто су цене јаја достигле рекорд почетком прошле године, Cal-Maine, који контролише око 20% тржишта, неколико месеци касније је известио да се његов приход удвостручио, а профит порастао за 718%.

Одстрел је представљао око 3,6% укупног јата компаније почетком марта. Cal-Maine Foods није одмах одговорио на захтев CNN-а за коментар о томе шта епидемија птичјег грипа значи за цене јаја.

Птичији грип је откривен и на другим фармама широм земље. Одељење за пољопривреду и рурални развој Мичигена објавило је у уторак да је пронашло доказе птичијег грипа у комерцијалном објекту за живину у округу Јонија. Прошлог месеца, вирус је откривен код животиња на фармама у Тексасу, Канзасу и Минесоти.

„Тренутни ризик за јавност остаје минималан“, рекао је комесар за пољопривреду Тексаса Сид Милер у саопштењу. „За нас као индустрију важно је да одржавамо висок ниво будности. Државне и националне агенције наставиц́е да обезбеђују ажуриране смернице како развој буде захтевао.”

Ако произвођачи јаја нису у стању да прате потражњу јер су морали да убију животиње због птичијег грипа, онда то може да подигне цене. Компаније, међутим, покушавају да ублаже те ефекте, али је нејасно да ли би то било довољно да спречи повец́ање цена у потпуности.

„Cal-Maine Foods ради на обезбеђивању производње из других објеката како би минимизирао поремец́аје за своје купце“, саопштила је компанија.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/vesti/cene-jaja-ponovo-rastu/q078wvg

Srodni tekstovi

1 коментар

Boki 6. април 2024. - 17:27

Naravno da nema veze sa uskrsom, kao i prasetina sa novom godinom

Одговори

Оставите коментар