Шумадија у топ 10 винских регија

Аутор: draganadpetrovic
291 посета

Шумадија је сврстана међу „Десет винских регија Централне и Источне Европе који би могли да пријатно изненаде у 2024“ и које вреди посетити, објавио је познати вински сајт Winesofa.eu. Као адут за посету овој регији, како је наведено у објављеном чланку је њен велики вински и туристички потенцијал, као и историјски значај винске Шумадије.

„Шумадија није најважнија винска регија у Србији. Није ни највећа. Није ни најпознатија нити са најдужом историјом. Можда није ни најлепша. У близини нема великих градова. Београд је удаљен 70 километара, али се брдским путевима споро вози. Па ипак већина Срба је привржена Тополи и Опленцу. Зашто?

Ту је краљ Петар I основао винарију, поред које се налазе и велика црква и маузолеј, створивши место за својеврсна ходочашћа током којих можете посетити и некадашњу краљевску винарију“, пише у чланку.

 

Илустрација: Рецепт за чувена вина сачувао је последњи винар краљевске винарије/ ФОТО: Pixabay

Додаје се да је „рецепт“ за чувена вина тог времена сачувао последњи винар и пренео га на прву приватну винарију која је покренута после промене режима, Александровић.

„Топола је шармантан град, са Црквом Светог Ђорђа и Маузолејем Карађорђевића на врху Опленца које морате видети, а поред, у центру града, у шармантној старој вили, град има кафиц́ и винотеку, само са винима из региона“, наводи се.

У објављеном тексту су посебно препоручене винарије Матијашевић, Александровић, Драганић и Арсенијевић. Уредник сајта Winesofa  и аутор текста Данијел Ерчеј је поред Шумадије навео и друге регије бивше Југославије, које би могле пријатно да изненаде у овој години а међу њима је Тиквеш у Северној Македонији, Пељешац у Хрватској, као и Штајерска у Словенији и посебно историјски град Птуј.

Међу препорученим мање познатим винским регијама централне Европе налазе се још и Лечинца у области Бистрица у румунској Трансилванији, Модре хори у Чешкој, околина Пловдива у Бугарској, Лајтаберг у Аустрији, Вилањ у Мађарској и Долина три реке у Словачкој.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар