Шта брине произвођаче вишања, а није само цена

Аутор: draganadpetrovic
79 посета

На засадима од око хиљаду и по хектара на територији Општине Мерошина ускоро почиње берба облачинске вишње која има заштићено географско порекло, али и већ годинама ниску откупну цену. Уз производну цену од 52 и откупну од 40 до 60 динара по килограму произвођачи немају никакву добит, бераче је тешко наћи, те многи воћари одустају од овог некада перспективног посла.

Воћари из Мерошине улажу знатна материјална средства у засаде облачинске вишње и сваке године се суочавају са истим проблемима. Ниска откупна цена и недостатак берача. Ово резултира безначајном зарадом.

Верица Стојковић, воћарка: „Већина становника живи од вишње овде, на овом подручју и ради се. Сада у последњим годинама мало мање, доста је вишњи искрчено. Зна се, цена је задњих година никаква. Људима се не исплати.“

Милош Петковић, воћар: „Овде се берба одвија променљиво из године у годину. Некад је то било са берачима, са људском снагом у неким групама, међутим како је време одмицало то се променило. Кренуло се са неком механизацијом па су се породице индивидуално сналазиле са овим ручним берачима и тако даље. Ове године видећемо како ће бити, у зависности од самог откупа, од саме цене.“

 

Илустрација: Ускоро почиње берба облачинске вишње

Да нема добити за пољопривреднике уз производну цена од неких 52 динара по килограму и ниску откупну цену од 40 до 60 динара у зависности од класе потврђује и председник општине Мерошина.

„Са ценом од 75 динара и 80, 85 по килограму, нашла би се добит. Приходовали би и хладњачари и откупљивачи, али би приходовао и наш пољопривредник и то је оно примарно за шта се ми залажемо. Да наши произвођачи који су изузетно вредни и радни људи и раде од 50-их година прошлог века ту вишњу, знају једноставно, знају кад шта да ураде и како да производе најбољу вишњу на свету“, рекао је Саша Јовановић, председник Општине Мерошина.

Иако је тенденција смањивања засада због неизвесног пласмана и ниске откупне цене, облачинска вишња као једини бренд овог краја промовише се кроз туристичку понуду југа Србије.

Душан Васковић, директор Туристичке организације Општине Мерошина, истакао је: „Не расте она само у овом крају, она је овде формирана 50-их године на обронцима Биљешке чуке која се налази са десне стране Облачинског језера, дакле буквално на обалама Облачинског језера и по томе је и добила име. Тако да је њено порекло одавде.“

„Генерално овај крај носи облачинску вишњу као симбол овог подручја, она је негде мотив нашег краја кроз традицију“, рекла је Александра Стефановић, креаторка накита

Олга Николић, која производи домаће производе од вишања, објаснила је да је од вишње могуће направити све, почевши од матичних сокова, преко нектара од вишње, џем од вишње, слатко од вишње.

Облачинска вишња има најбоље органолептичке способности и најбољи однос киселине и шећера у поређењу са другим воћем, најпродаванија је и најпознатија сорта вишње у свету.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/oblacinska-visnja-problem-niske-otkupne-cene-i-nedostatka-beraca/mnvenb0

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар