Французи у Србији праве вино, па извозе у Француску

Аутор: draganadpetrovic
96 посета

Брачни пар Бонжиро, из француске винске области Бургундије, већ петнаест година обрађују винограде у источној Србији и праве вино у Рогљеву код Неготина. Задовољни су квалитетом вина које углавном извозе у Француску, Јапан и Америку.

Прича о филоксери која је у деветнаестом веку уништила винограде у Француској довела је у Србију у брачни пар Бонжиро. Тада се вино из неготинске крајине извозило у Француску.

– Много добро је овде, вино је квалитетно и дуго може да се чува, имамо вино од почетка, старо 15 година а то је много важно за нас – наглашава Сирил Бонжиро, из Француске.

– Много добро је овде, вино је квалитетно и дуго може да се чува – каже Естел Бонжиро.

– Ми пијемо бело, црвено, розе вино, шампањ… али из Рогљева – само из Рогљева, то је наше вино и волимо наше вино – додаје Сирил.

 

Французи, како их у селу зову, сами раде у винограду, у сезони ту су и њихови синови, а имају и помоћ из Србије. Овогодишњу бербу због високих температура већ приводе крају. Чокоте су успели да заштите шеширима од ластара.

– Нема сувих бобица. Одлично је има течности унутра, идеално је, мало је берба поранила, али ће вино бити фантастично – истиче Ненад Рајић, директор француске винарије Рогљево.

На обновљени камени подрум пивницу, посебно су поносни. Осим њега рестаурирали су још две камене куће, јединствене у свету.

– Ради још, још ради да, да. Ово буре је бургундац, имамо франковку – каже Сирил.

Најлепши посао после бербе је припрема шире.Биће око двадесет хиљада литара изузетног вина ове године, кажу наши домаћини Французи , који због овог посла проводе осам месеци годишње у каменој кучи у селу Рогљево.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4433354/francuski-bracni-par-oziveo-srpsko-selo-vec-15-godina-prave-vino-na-istoku-srbije-sada-pijemo-samo-srpsko

Srodni tekstovi

Оставите коментар