Уљана репица тешко подноси сушу

Аутор: draganadpetrovic
60 посета

Пољопривредни произвођач из околине Суботице, Игор Дулић, упозорио је да је суша ове године нанела велику штету, смањила је род уљане репице, а уз то у јечму повећала ниво протеина, па уместо да се користи за пиварску индустрију, отићи ће у сточну исхрану, по нижој цени.

– Завршена је жетва јечма и просечни приноси су мали, око пет тона, а осим тога суша је повећала и ниво протеина, па неће моћи да се користи за производњу пива, већ ће се продати по нижој цени за сточну храну – рекао је Дулић агенцији Бета.

Додао је да откупне задруге још нису саопштиле цене јечма, али се говори да би за јечам за сточну исхрану цена била око 17 динара по килограму, што значи губитак на производњи.

Илустрација: Суша умањила принос уљане репице

Због ниских цена пшенице и кукуруза неколико последњих година у околини Суботице смањиване су, како је рекао, површине под тим житарицама и произвођачи су веровали да ће због пиварске индустрије боље проћи са производњом јечма, чија је цена претходних година била око десет одсто виша од цене пшенице.

– Иако цена јечма још није званично саопштена, незванично се помиње 17 динара, а то доноси сигуран губитак – оценио је Дулић.

Он је рекао да сетва једног хектара јечма кошта око 100.000 динара, а са садашњим просеком рода од пет тона, ако се рачуна по цени од 17 динара, то је 85.000 динара и губитак по хекару је око 15.000 динара.

Дулић је рекао да у ту цену није урачунат људски рад, амортизација машина, доприноси за пензијско и здравствено осигурање и камате за кредите којима је финансирана производња.

Навео је да ништа боља ситуација није ни са производњом уљане репице, која се извози, па се рачунало да ће бити исплативија, јер је и њен род испод просека.

Просек приноса те културе је, према његовим речима, око 2,2-2,3 тоне по хектару, а прошле године је био 3,5 тона, што значи да се ни на њој неће зарадити.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4738378/susa-nanela-veliku-stetu-jecmu-i-uljanoj-repici

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар