Упозорење произвођачима лешника: Најезда стеница заштите нема

Аутор: draganadpetrovic
247 посета

Лешник последњих година постаје изузетно популаран за производњу. Релативно се лако гаји а даје добар принос и сигуран је откуп.

Иначе, лешник припада најстаријим биљкама на Планети и како кажу нека предања користио се за исхрану још у праисторији и наводно се интензивно користио у исхрани много пре открића пшенице и њеног гајења за производњу хлеба и брашна.

Данас је незамењив састојак у кондиторској индустрији и највећу производњу држи Турска која производи чак 70% светске производње а испод ње је Италија са 20% производње. Осталих 10% чине друге земље.Србија од недавно креће у масовнију производњу лешника услед потражње кондиторских компанија које су велики откупљивач лешника који је незамењив састојак многих кондиторских производа укљулујући чоколаду, кремове, вафле а велики потрошачи су и посластичари.

Илустрација: Стенице које су дошле из Кине праве велику штету у засадима лешника

Наше поднебље је погодно за узгој јер лешник тражи блажа земљишта не превише кисела. Важно је да се приликом одабира парцеле избегавају подручја са оштрим мразевима јер баш и не подноси измрзавање када нарочито страдају мушке биљке што касније свакако доводи до умањења приноса. Пуну родност постиже у четвртој години и максимална родност по дрвету може да иде и до 11 кг лешника.Годинама код нас велики проблем представљају стенице, које су дошле из Кине и стварају велике штете не само на лешнику већ и на другом воћу.

Сузбијање не постоји, јер у нашој земљи нема регистрованих инсектицида за сузбијање стенице. Инсектициди из групе пиретроида показали су добру ефикасност у сузбијању ове штеточине али је њихова примена ограничена у фазама сазревања плодова због каренце, као и због њиховог штетног дејства на корисне организме. На мањим површинама могуће је механичко сакупљање и уништавање ларви и одраслих јединки. У свету се развија стратегија масовног привлачења инсеката путем клопки.

Проблем постаје глобални, јер су штете огромне и код нас се нико не оглашава ко би понудио одговарајуће решење па су произвођачи принуђени да се сналазе како знају и умеју.

Оштећију плод, који је неупотребљив јер постаје горак па нема примену у производњи чоколаде и осталих кондиторских производа.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/09/24/upozorenje-stenica-napada-lesnik/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар