Упекла звезда у малињацима, али берба не стаје

Аутор: draganadpetrovic
90 посета

Топлотни талас је стигао на Балкан. Температура се пење на 40 степени и то у хладу, тешко се дише и тешко се нормално функционише. Ипак, да од тежег и те како има теже показују и вредни берачи малина, који упркос томе што је звезда упекла, узели су кантице у руке и кренули у малињак.

– Тешко јесте, презнојимо се пет пута у року од пет минута. Ипак, мора да се ради. Устајемо ујуту пре шест сати како би се спремили и потом поранили у бербу. Беремо неколико сати, онда око један сат поподне правимо паузу кад је баш она највећа врућина, до неких пола 4, па онда опет изађемо. Пешкирић ставимо на главу или на леђа да не добијемо опекотине, да не добијемо сунчаницу – каже за РИНУ млада Марија Вацић која је у бербу малина стигла из Бабушнице.

У бербу је дошла са супругом Денисом, заједно се труде да зараде новац за своју породицу јер имају петоро деце. Кажу да је динар зарађен управо у малинама солидан, али није лак.

– Жега кад упекне, не знаш где се налазиш. Али, пијемо воде, сокове, киселу воду, газда нам то доноси. Па некако лакше пондосимо врућине и тежак рад. Да се ради мора, имамо кући петоро деце и за њих нам ништа није тешко. Зарађујемо онолико колико малина уберемо, по килограму. Ту иде дневница око 5.000 до 6.000 динара. Није лоше, мада знам да је и откупна цена мала али газда се труди да нас испоштује, тако да се и ми трудимо да испоштујемо њега – каже Денис.

Газда малињака где ради брачни пар из Бабушнице је Радиша Ђукић. Он каже да разуме да није лако брати малине, стога својим радницима изађе у сусрет и да одморе кад је сунце у свом зениту.

– Они се и сами баш туде, свесни су великих врућина тако да устају јако рано да искористе време док није упекло. После наравно праве паузу, па настављају поподне. Дневнице су по убраном килограму, некад могу да зараде и до 7.000 динара дневно ко се баш потруди, 90 динара је по убраном килограму. Ми водимо рачуна да имају све услове, како би им рад што лакше пао – закључује Радиша.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3913587-stave-peskiric-na-glavu-pa-nastave-da-rade-upeklo-i-u-malinjacima-dnevnica-po-ubranom-kilogramu

Srodni tekstovi

Оставите коментар