Улазимо у најкритичнији период за воће

Аутор: draganadpetrovic
130 посета

Воћар из Липнице код Чачка Тиосав Салемовић је рекао да постоје старомодни и модерни начини да земљорадници заштите биљке.

Засади брескве и кајсије су у овом периоду најосетљивији на мраз, рекао је данас директор Института за воћарство у Чачку Дарко Јевремовић и додао да код шљива и јабучастог воћа за сада нема никаквих проблема, јер то воће још увек није ни цветало.

Јевремовић је за Тањуг рекао да је ноћас у околини Чачка забележен блажи мраз, те да је у неким селима температура ишла и до минус три, углавном на локалитетима где нема кајсије и нектарине, тако да није било веће штете.

– Воће може да претрпи штету како у фази цветања, тако и у фази заметања и раста плодова када долази до њихових оштећења која смањују употребну вредност. У последњих 20 година, највеће штете су биле у првој декади априла. И прошле године је било великих оштећења шљиве у фази пуног цветања, тако да је род потпуно подбацио у западној Србији – рекао је Јевремовић.

Илустрација: Засади брескве и кајсије су у овом периоду најосетљивији на мраз

Последица тога је да смо, како је рекао, прошле године у највећем броју воћњака имали потпуни изостанак плодова, те је род у целини готово преполовљен, па је уместо 500.000 или 600.000 тона, било око 300.000 тона шљиве.

Будући да воћкама у ово доба године треба највише воде, Јевремовић је рекао да је земљиште још увек суво и да, у случају изостанка падавина, воћари морају да наводњавају засаде.

– Сви воћари очекују веће падавине током марта и априла. Међутим, ако их не буде, мораће да се активирају системи за наводњавање, како би се остварили оптимални приноси. Постоје примарни и савремени начини наводњавања, а то је систем орошавања који захтева инсталиран систем за наводњавање и среће се у високо интензивним воћњацима, попут јабуке или крушке. Ипак, пошто се углавном ради о шљиви, трешњи, вишњи, кајсији, што су засади у брдско-планинском подручју, стабла су на већем растојању и ту у већини случајева нема система за наводњавање, тако да је ту практично сада немогуће било што урадити – рекао је Јевремовић.

Илустрација: Уколико не падне киша воћари ће морати да наводњавају засаде

Воћар из Липнице код Чачка Тиосав Салемовић је рекао да постоје старомодни и модерни начини да земљорадници заштите биљке.

Старомодни се односе на паљење грања, шаше, сламе и слично док су модерни, како је рекао, прилично скупи.

– Уколико је већи мраз, ту нема помоћи. И паљење ватре изискује велики рад, јер морате да подложите ватру у истом тренутку на више различитих места, што је тешко изводљиво за једног човека, нарочито на великој површини – рекао је Салемовић.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3857915-poslednjih-20-godina-najvece-stete-su-bile-u-prvoj-dekadi-aprila-kako-vocke-reaguju-na-vremenske-prilike

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар