Скупе су вам јагоде? Тек да видите колико коштају у Француској

Аутор: draganadpetrovic
69 посета

Репортер Телеграфа недавно је присуствовао дискусији, на тему ,,цена јагода“. Док је једна Београђанка сматрала да је јефтино платила килограм овог воћа, односно 400 динара, друга јој је поручила да је то скупо иако су домаће, јер на пијаци на Старом граду свугде коштају 200 динара. И док су цене воћа и поврћа честа расправа међу грађанима, како бисте реаговали када бисте знали да јагоде у Француској коштају 1.800 динара? И то чак не ни килограм!

О да, добро сте прочитали – 800 грама јагода у Француској кошта 1.800 динара, судећи по објави једног корисника платформе X (некадашњег Твитера).

„800 грама јагода 16 евра, боље купити 3 килограма меса“, поручио је он уз објаву фотографије јагода.

У питању су „Гаригуете“ сорта јагода, за коју се на једном од портала наводи да су једне од најранијих пролећних и цењене су због својих изузетних квалитета укуса.

Илустрација: У Француској корпица од 800 г јагода кошта 16 евра тврде твитераши

Шта гура цене напред у Француској?
Цене француског воћа и поврћа из недеље у недељу прати национална пољопривредна организација ФранцеАгример на основу узорака узетих из 150 продавница широм земље.

Њени налази показују да су неки артикли од фармера, као што су шаргарепа и празилук, скоро увек јефтинији од увоза, што није изненађење с обзиром на огромну производњу и једног и другог у земљи.

Француска је други највећи произвођач шаргарепе у ЕУ после Немачке са око 500.000 тона годишње. Такође је други највец́и произвођач празилука у ЕУ после Белгије. Међутим, за поврће коме је потребно више сунца конкуренција из увоза је јача.

Цене увоза, поготово из Шпаније, неорганског француског парадајза и краставца су константно ниже од набавке истих производа од фармера.

Чак и током шпица сезоне производње парадајза, француски парадајз кошта 24% више од увозног.

Воће чак пати и више од неповољних годишњих доба у земљи, него што оно утиче на узгој поврћа. Како наводи портал цоннеџионфранце, корзиканске клементине су око 35% скупље од увозних и више су изложене сезонским осцилацијама цена, при чему један килограм кошта 4,39 евра у односу на 2,84 евра за увоз.

Управо, ово је био и један од разлога недавних протеста фармера, који су покренули питање цена хране у земљи. Наиме, демонстранти су тражили да буду плаћени више за своје производе.

Један од главних уступака које је влада дала пољопривредницима у покушају да смири протесте било је „јачање“ закона, који би требало да гарантује да су пољопривредници поштено плац́ени од стране дистрибутера.

Фармери су такође забринути да, пошто француски закон не ограничава стране произвођаче воц́а и поврц́а да поштују профитне марже, они могу да продају своје производе по далеко нижим ценама.

Још једна забринутост француских фармера била је могућност трговинског споразума Европске уније са јужноамеричким трговинским блоком Меркосур.

Они верују да би то могло да доведе до таласа јефтиног воц́а који би могао додатно да поткопа локалне производе. Конкретно, француска производња кивија, која се бори против флуктуације цена због временских прилика, била би изложена конкуренцији јужноамеричких произвођача.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/novcanik/3884628-svadjamo-se-da-li-jagode-vrede-400-rsd-a-u-francuskoj-800-grama-1800-dinara-bolje-kupiti-3-kilograma-mesa

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар