Сви кукају на сушу осим њих – кажу никад боље

Аутор: draganadpetrovic
83 посета

Скоро три седмице поранила је берба грожђа у односу на досадашње сезоне али су за разлику од других пољопривредних култура, високе температуре погодовале виновој лози, па се из винограда очекују и добро приноси и квалитет. За разлику од других пољопривредних култура које ове сезоне “пате” због временских неприлика, српско грожђе је прошло више него добро. Наиме, како објашњавају стручњаци за виноградарсво, током зимског мировања није било измрзавања биљака, сушно лето допринело је да у засадима нема болести, тако да због њих није било смањења приноса.

Једна од бољих сезона у протеклој деценији
Коначно, временски услови од заметања бобица до бербе погодовали су да се добије изузетан квалитет и стоног и винског грожђа.

– Тако да је ова виноградарска сезона једна од бољих у протеклој деценији. По свим показатељима, виноградари ће остварити значајан принос по јединици површине, уз одличан квалитет плодова који је задовољавајући за припрему квалитетних вина. Једини проблем може да буде код белих сорти, које ће имати велику количину шећера, а са друге стране мањак киселина – оцењује Никола Спасојевић, мастер инжењер воћарства и виноградарства.

Илустрација: По свим показатељима, виноградари ће остварити значајан принос 

У ваљевском крају, иако је, због климатских промена, берба у односу на прошле сезоне поранила готово три седмице, поједини виноградари очекују одличне приносе – од 30 до 40 тона, односно, када се преточе у вино, од 15.000 до 20.000 литара. Неке од сорти, као што су “шардоне” и “совињон”, већ су обране, а следи берба “тамјанике”, “мускат хамбурга” и црвених сорти грожђа.

Рана берба није изненадила виноградаре
– То што је берба поранила није нас затекло, јер се од почетка сезоне видело да све иде у том смеру, да раније почиње вегетација и да биљке брже сазревају. Сазревање су битно убрзале и тропске врућине које су потом уследиле, тако да није било пролонгирања бербе, јер би онда биљке исувише дехидрирале – причају произвођачи грожђа у овом крају Србије где се последњих деценија шире плантаже под виновом лозом.

Додају да су у већини винограда приноси више него добри, те да би овогодишњи род био идеалан “да само у једном периоду није било градоносних падавина”. При томе, како истичу, сорте као што су “шардоне” имају изузетан квалитет, са процентом шећера од 22 одсто.

Илустрација: Поранила берба грожђа, али то није изненадило виноградаре

Винова лоза ће, како наводи мастер инжењер воћарства и виноградарства Никола Спасојевић, бити добро припремљена за предстојећу зиму, зато што је одличног здравственог стања и биће отпорна на јесење и зимске мразеве.

– Једино ће виногради који су оштећени градом имати мало више проблема, јер су након удараца од града остали без листова, који су поново формирани, чиме су се биљке на неки начин исцрпеле – напомиње он.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/vinogradari-zadovoljni-prvim-rezultatima-berbe/r3z4gbf

Srodni tekstovi

Оставите коментар