Професор проценио штету од априлског мраза, прогнозе нису добре

Аутор: draganadpetrovic
79 посета

Док велики број воћара мери штету од мраза, остали се труде да род сачувају до бербе. Међутим, ни они који могу да рачунају на добре приносе, нису без брига. Због злоупотреба на граници, Управа царина ставила је ван снаге одлуку о првенству које приликом извоза имају камиони-хладњаче који превозе воће, поврће и месо.

Дугорочна временска прогноза није предвидела да ће у недељу увече температура да се спусти на минус пет у великом делу Србије, па су воћари неспремно дочекали мраз који им је обрао велики део рода, рекао је за РТС, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, Зоран Кесеровић.

Проценио је да је само у Шумадијском региону и западној Србији, где се производи 40 одсто српског воћа, уништено 200.000 тона воћа.

„Ова два региона произвела су 2022. године 700.000 тона воћа. То је била пројекција рода и за ову годину пре последњег мраза. Сада је штета око 30 одсто рода а можда и већа. Највише су измрле воћне врсте које касно цветају, шљиве, малине. Велике штете су и у суботичко-хоргошком региону као и у околини Београда. У целој Србији, ако је штета 250.000 тона воћа, а ако килограм воћа рачунамо 50 евро-центи, то је 125 милиона евра“, рекао је Кесеровић.

Илустрација: Проф. Кесеровић је проценио је да је само у Шумадијском региону и западној Србији уништено 200.000 тона воћа

Додаје да се у наредном периоду не смемо ослањати на дугорочне прогнозе већ морамо користити локалне метеоролошке станице и стручне службе, да на време сигнализирају произвођачима.

Постоје методе које се могу користити у заштити, неке су поуздане неке нису. Најбоља заштита је избор одговарајуће воћне врсте и сорте у односу на дате агро-еколошке услове.

Управа царина обуставила приоритет који су воћари имали приликом извоза
Говорећи о извозу вишње, малине, и купине за које каже да имају ниску откупну цену од око 2,5 евра, професор Кесеровић посебно истиче штетност одлуке Управе царина која је ставила ван снаге правило на основу ког су произвођачи воћа, поврћа и меса имали приоритет на граници приликом извоза.

Према његовим речима, ова уредба која је укинута од стране Управе за царину иде на штету произвођачима воћа, поготово раног воћа јер то воће ће стајати у хладњачи два до три дана, а оно не може тако дуго да стоји.

„Завршила се производња јагоде, иде производња боровница где бележимо јако велики успех. Прошле године од извоза боровнице је зарађен 31 милион долара. Можете да замислите колике ће то бити штете, а то иде на штету самих произвођача, а не трговаца“, закључио је професор Кесеровић и додао да велики проблем произвођачима јагода представља и то што не штитимо правовременим прелевманима домаћу производњу.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5425623/mraz-vice-keserovic.html

ФОТО: Facebook

Srodni tekstovi

Оставите коментар