Произвођачи јагода први на удару проблема који погађа и остале воћаре

Аутор: draganadpetrovic
69 посета

Шабачки крај познат је по производњи јагода. Прво воће ове године значајно је поранило, а цена се кретала од 350 за прве приносе, па до 150 динара, када је стигла јагода посађена на отвореном.

Пре неколико година у ово време почињала је берба јагода, а сада се приводи крају. Клима се променила, па и календар за зрење. Са тим су се суочили у Поцерини, крају познатом по производњи црвеног воћа.

– Почели смо да беремо 6. априла. Значи, ето већ месец дана траје берба. Јагода на отвореном је стигла пре неких 15-ак дана. Једноставно, временски услови су погодовали јагоди да крене раније. Некада смо у ово време почињали бербу, а сада ћемо је завршити – прича Споменка Борковић, произвођач јагода из Цуљковића.

Илустрација: Поцерина је познхата по производњи јагода

Приноси и квалитет су првокласни, али са ценом и ове године иста прича. Раније је Русија била главно тржиште, али је због рата извоз сада сада отежан. Други проблем су јагоде из увоза које обарају цену домаћих, а квалитет није ни приближан плодовима произведеним у овом крају.

– Стигла је рано па је ове године нешто раније престао и увоз. Јагоде које стижу из Албаније праве нам проблем. Што се тиче цене, прва пластеничка јагода је ишла по 350 динара, што за овај вид производње никако не одговара улогу. Што се тиче саме фолије, система за наводњавање и најлона, тешко се уклапамо. Али, тако је, како је, тржиште показује цену. Сада се откуп за индустрију креће од 80, 90 динара, а на кванташким пијацама од 100 до 150 и то да је роба у фулу, овако квалитетну и лепо спаковану – прича ова пољопривредница која већ годинама узгаја јагоде.

Посао отежава и недостатак радне снаге. Комшије и пријатељи притекну у помоћ, кад треба обрати све да не пропадне.

– Уморим се. То видим тек навече. Мора да се буде сагнуто па увече највише ноге боле – прича Јасмина Бранковић која помаже комшијама.

Борковићи имају 6 пластеника, а јагоде гаје и на отвореном.

– Ми смо први почели да радимо јагоду у околини Шапца. Кренули смо производњу на фолији кад нико није ни знао и тешко се набавило. Једва смо преко једног пријатеља успели да дођемо до фолије. Ишао сам у Београд по њу те 2004, када многи нису ни знали шта је фолија – прича Жељко Борковић

Ова породица приходује од воћа. Искористили су све благодети Поцерине која је баш за то створена.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/pocerina-pod-jagodama-ali-sve-teze-do-beraca-i-dobre-cene/589fylb

Srodni tekstovi

Оставите коментар