Прва цена за уљану репицу овогодишњег рода

Аутор: draganadpetrovic
69 посета

У недељи за нама на Продуктној берзи закључени су први СПОТ уговори за уљану репицу род 2024. године. Највише се трговало кукурузом и сточним јечмом, док је закључење берзанских уговора ове седмице изостало када су у питању пшеница и соја. У току недеље преко Продуктне берзе прометовано је 4.285,00 тона робе, укупне финансијске вредности 98.380.050,00 динара.

На тржишту кукуруза током читаве недеље приметна је била изузетно слаба активност учесника. Почетком недеље тражња је била нешто већа у односу на понуду, да би крајем недеље понуда била нешто већа од тражње. Кукурузом се у недељи за нама трговало у ценовном распону од 19,00 до 19,20 дин/кг без ПДВ-а у зависности од анализе на афлатоксин. Пондер цена износила је 19,09 дин/кг без ПДВ-а (20,99 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на седам дана раније, приметан је блажи раст цене од 0,46%. Закључени су и берзански уговори на паритету ЦПТ лука у ценовном опсегу од 19,20 до 19,40 дин/кг без ПДВ-а. У укупном обиму промета кукуруз је учествовао са 57% удела.

Илустрација: Слабија потражња за кукурузоми пшеницом

На тржишту пшенице током ове недеље била је приметна веома слаба активност. Тражња је била слаба и на нижем ценовном нивоу од понуде, а купци су показали интересовање за сточном пшеницом и пшеницом на паритету ЦПТ лука. Ипак, слаба активност на страни понуде и разлика у цени између нуђене и тражене робе довели су до изостанка закључења берзанских уговора.

На тржишту соје током ове недеље приметан је био готово потпуни изостанак учесника на тржишту, како на страни понуде тако и на страни тражње, те је закључење робно-берзанских уговора изостало.

Када је у питању сточни јечам, на тржишту је и ове седмице било приметно доста активности. Сточним јечмом се трговало у ценовном распону од 16,80 до 17,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 16,97 дин/кг без ПДВ-а (18,67 дин/кг са ПДВ-ом). Закључени су и берзански уговори на паритету ЦПТ по цени од 17,50 до 18,00 дин/кг без ПДВ-а. Сточни јечам учествовао је у укупном обиму промета са 35% удела.

У току ове недеље закључени су и први СПОТ уговори за уљану репицу род 2024. године по цени од 49,57 до 50,34 дин/кг без ПДВ-а, а крајем недеље била је приметна слабија понуда.

Извор: https://www.agrotv.net/na-produktnoj-berzi-zakljuceni-prvi-spot-ugovori-za-uljanu-repicu-ovogodisnjeg-roda/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар