Појашњење како до поврата акцизе на дизел за пољопривреднике

Аутор: Gdjakovic
440 посета

Новина за пољопривреднике у овој години је рефакција плаћене акцизе на дизел гориво. Поврат је у износу од 50 динара по литру, а захтеви се подносе електронски, током читаве године.

Стотину литара по хектару, количина је дизела за коју пољопривредник у току године може остварити поврат новца по основу плаћене акзице. На платформи еАграр, захтев се подноси у неколико корака.

“Био сам на пумпи, пре неки дан сам сипао гориво на кратицу, али нисам узео рачун, зато што се тренутно не сналазим најбоље са е-Аграром, али 50 динара је коректно за сељака. По мени, поштено да кажем, радим лепо земље, ја мислим да јесте. Процедура је по мени мало компликована, за мене још компликованије зато што радим неку земљу, а немам уговор никакав”, наводи Милан Гајић, пољопривредник из Јевремовца код Шапца.

Фискали рачун, основ је за поврат новца. Уз захтев се наводи и број парцеле за коју је купљен дизел.

“Оно што је најбитније код тог фискалног исечка, битно је да на њему стоји број пољопривредног газдинства, изузев за овај месец јануар, где може стојати јединствени матични број, грађана, односно носиоца пољопривредног газдинства. На свим пумпама ће моћи да се набавља гориво, дата је само прелазна нека могућност од месец дана, да у складу са фискализацијом, сви дистрибутери то усагласе“ истиче Зоран Бељић, ПССС Шабац.

Поврат новца од плаћене акцизе, пољопривредници могу да добију за највише 100 хектара.

“Треба нагласити да ће бити велика контрола од стране Управе за аграрна палаћања, јер ово ће моћи да користе само пољопривредна газдинства која обрађују своје обрадиве површине”, закључује Зоран Бељић.

За пољопривреднике, на Нисовим пумпама и даље важи попуст уз агро картицу. по цени од 179 динара, сваког дана могу да купе до 400 литара дизела.

Припремили: Ненад Томашевић и Бранимир Цветковић

Извор: РТС

Фото: НИС

Srodni tekstovi

2 коментари

Igor 12. јануар 2024. - 09:51

Samo što NIS ne izdaje agro kartice. Podnet zahtev za izdavanje 2022 još nije izdata.

Одговори
Mirtizan 15. јануар 2024. - 18:24

Dobar je

Одговори

Оставите коментар