Појачане контроле меса пред празнике, ево на шта треба да обратите пажњу

Аутор: draganadpetrovic
171 посета

Пред божићне и новогодишње празнике ветеринарски инспектори врше појачан надзор и контролу хране животињског порекла, односно меса, у објектима за производњу и промет хране животињског порекла при чему се контроле спроводе почевши од улаза сировине која служи као полазна основа за израду контролисане хране, процеса производње, хигијене, услова складиштења до дистрибуције готовог производа, саопштила је данас Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

– Службене контроле објеката под наџором, планирају се и спроводе у циљу утврђивања поштовања општих и посебних услова хигијене хране у складу са важећим законским одредбама које се односе на провере микробиолошких критеријума на основу анализа у примени принципа самоконтроле и HACCP-а, поштовања начела добре хигијенске и добре дистрибутивне праксе свих субјеката у пословању са храном.

У свим објектима у малопродаји (самоуслуге, продавнице деликатеса, угоститељски објекти ,рибарнице, пијаце) ветеринарском инспектору се дају на увид документа којима се доказује порекло и следљивост за сву количину затечене хране животињског порекла намењене продаји. Уколико се не може доказати следљивост и порекло, ветеринарски инспектор налаже нешкодљиво уништавање исте као небезбедне за конзумирање односно исхрану људи – наводи се у саопштењу.

Илустрација: Ветеринарска инспекција појачала је контроле уочи празника

Како би се избегао ризик по здравље људи, апелују на потрошаче, да и поред сталних контрола и наџора које спроводи ветеринарска инспекција да храну купују искључиво у регистрованим или одобреним објектима за производњу и продају хране – самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима (месаре, рибарнице), или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама. Такође може се куповати на пијацама од регистрованих произвођача, где је јасно истакнут регистарски број газдинства и датум производње.

Треба обратити и пажњу на храну животињског порекла која је изложена продаји на прописаним температурама (расхладне витрине).

Потрошачима се савтује да обрате пажњу и на хигијену особа које има додир с храном, хигијену посуда и алата који се користе при руковању храном.

– Обратити пажњу на постојање декларације производа која треба да садржи најмање назив произвођача, контролни број објекта, датум клања/производње/замрзавања, рок употребе и температуру чувања хране. Поштовати упутства произвођача о начину припреме хране и начину конзумације, нарочито обратити пажњу на рок трајања производа пре и после отварања или манипулације. Обратити пажњу на изглед, боју, мирис, евентуална оштећења, буђ или непријатни мириси).

Илустрација: Млевено месо је осетљиво немојте га куповати унапред

Не куповати унапред самлевено месо, већ захтевати да се месо самеље у присуству потрошача, сем ако није оригинално упаковано и декларисано. Сачувати фискалне рачуне. У случају уочених неправилности, обратити се надлежној инспекцији – упозоравају из Управе за ветерину.

Подсећају и на обавезу да се свињско месо животиње заклане на газдинству провери у ветеринарској станици или амбуланти на присуство ларви трихинеле.

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/4326566/koje-meso-nikad-ne-treba-da-se-kupuje-unapred

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар