Сваке године почетком маја, Вргорац је домаћин Дана јагода, пољопривредног и културног фестивала којим се слави берба јагода, а почиње у априлу. Током овог фестивала организују се разни културни догађаји и игре. На манифестацији посвећеној краљици пролећног воћа, домаћи произвођачи су и ове године изложили своје јагоде, али и одговорили на све чешће позиве купаца због – како кажу – неправедно критикованих цена.
Цена јагода ове сезоне је око пет евра по килограму, што је изазвало извесно негодовање на друштвеним мрежама и на пијацама. Али произвођачи упозоравају да је то мукотрпан посао. „Жетва почиње у шест ујутру и траје до поднева. Сунце, погнута леђа, стално у покрету – није то посао за свакога“, кажу локални берачи који сматрају да је цена фер.
Чини се да и купци тако мисле, јер је упркос растућој инфлацији потражња за вргорачким јагодама и даље велика. Штавише, многи долазе из других градова – и земаља – да га купе директно од произвођача.
„Тешко ћеш наћи боље“
„Слатке су, слатке. Изабрали смо неколико зрелих. Дошли смо из Омиша због њих“, рекао је Игор, један од купаца. Радојка, дугогодишња произвођачица из Вргорца, за Дневник Нове ТВ каже да је најбоље куповати јагоде из пластеника јер имају много мање пестицида, мање их прскају, заштићене су. „Што се тиче слаткоће, тешко ћете наћи боље од наших.“
Илустрација: У зависности од брзине и искуства један радник у просеку убере 10 до 15 гајбица јагода дневно
Ове године сезона је задовољавајућа, а има и довољно радника. Највећи број долази из суседне Босне и Херцеговине. Дневна зарада сезонског берача може достићи и до 50 евра, а једна особа, у зависности од брзине и искуства, може да убере између 10 и 15 гајби јагода дневно.
Транспарентно паковање
А како препознати локалне јагоде? Због све чешћих превара на пијацама, произвођачи упозоравају купце у Хрватској како да разликују домаћу од увозне робе, пише Дневно.хр.
„Наше јагоде долазе искључиво у провидној амбалажи на којој јасно пише: ‘Вргорачка јагода – Хрватска’. То је једини сигуран начин да знате шта купујете“, кажу произвођачи.
Извор: https://www.blic.rs/biznis/vesti/dnevnica-sezonskog-beraca-i-do-50-evra-evo-kako-razlikovati-domacu-jagodu-od-uvozne/n6yr52n