Поново букнула афричка куга, ово су узроци

Аутор: draganadpetrovic
100 посета

Последња епидемија афричке куге трајала је пола године и тек што је сузбијена, појавила се поново. Према званичним подацима Министартсва пољопривреде, сада је има у Шиду, Смедереву, Шапцу, Сремској Митровици, Гроцкој, Краљеву. На фармама на којима се појаве заражене свиње, мора одмах да се изврши еутаназија, да се уклоне сви лешеви и да се прогласи заражени и угрожени круг. Ненад Будимовић из ПКС каже да је безбедно куповати свињско месо у радњама и месарама јер су, истиче, процедуре за афричку кугу строге, као и за контролу меса.

Ненад Будимовић из Привредне комосре Србије каже да се месо контролиште и да грађани треба да се осећају безбедно када купују месо у радњама и месарама. Истиче да се афричка куга, када једном уђе у неку област, тешко искорењава.

“То нам говори чињеница да је од 2007. кад је из Африке дошла у Грузију, још увек у Европи и проширила се на цео свет. Имамо је и у Кини, у Русији“, рекао је Будимовић у Београдској хроници.

Илустрација: Лоши хигијенски услови у оборима могу бити један од узрока заразе

Напомиње да од афричке куге оболевају само свиње, али да се болест лако шири.

“Изазивач је ДНК вирус, који је врло отпоран у спољној средини и то је једна од специфичности ове болести. Издржава доста добро ниску температуру, тако да у свежем месу на неких минус 18 до 20 степени може и хиљаду дана да обитује, односно да преживи. Једино га уништава температура од неких 70 степени, значи термички обрађено месо, и то је најбезбедније да би се конзумирало“, каже Будимовић.

Један од узрока болести су нехигијенски обори.

“То значи да се не чисти оно што остане од хране, што животиња излучи, фецес, урин, блато, неуређени у смислу да нема бетона да може да се пере, очисти итд. Међутим, врло је битно да се води рачуна и о процедури уласка и изласка за објекте где су животиње, поготово веће фарме, где морају да постоје дезобаријере, да буду ограђане жицом од глодара и других животиња“, рекао је Будимовић.

Илустрација: Зараза може да се преноси и путем хране

Истиче и да болест може да се преноси путем хране.

“Ако имамо месо у којем је вирус присутан, направе се кобасице, дају се комшијама – тако је обично у време свињокоља… Једноставно, и на тај начин може да се пренесе, али и опремом, обућом, одећом, глодарима, мувама, крпељима и то је та специфичност због чега се поново појавило. Болест је била ту, само је сад на неком крају државе букнула из тих разлога“, наводи Будимовић.

Фармери су дужни да обавесте ветеринаре уколико им се разболе животиње. Први симптоми су, каже, невеселост, неузимање хране, тешко устајање, крварење по кожи. За болесне животиње које се еутаназирају предвиђена је надокнада.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5437405/ponovo-buknula-africka-kuga—uzroci-su-nehigijenski-obori-i-zanemarena-pravila-ulaska-i-izlaska.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар