Пасуљ по цени парира месу, а ово је разлог

Аутор: draganadpetrovic
63 посета

На Зеленој пијаци у Чачку килограм пасуља кошта 700 динара и продаје се пођеднако добро као и друге врсте које су упола јефтиније. Пасуљ посебне сорте протеклих дана је премашио и цене меса у касапницама и маркетима.

У зависности од трговине и обраде, свињски врат са коском се у Чачку може купити за око 500 динара по килограму, пилеће груди са коском су око 400, а батак и карабатак 320. За по 100 динара од видовца су јефтинији и кило ћевапа и свињски бут. Притом, „видовац“ пасуљ убран са ораница у Пријевору и Заблаћу није „чаробни пасуљ“, али јесте аутохтона врста којој прети изумирање због чега по цени предњачи у односу на увозне сорте.

– Реч је о домаћем пасуљу сорте „видовац“ и заиста кошта 700 динара. Скуп је зато што га не карактерише велика родност, а и иначе га нема много у понуди. Притом, он и још неколико врста једине нису из увоза, већ са домаћих њива. Постоје још две сорте „бисер“ и „шаренац“ које карактерише ситније зрно у односу на хибриде. Они који ове намирнице троше на цену се не жале – хвали своју робу један од трговаца на Зеленој пијаци на чијој тезги смо затекли пасуљ по овој цени.

Илустрација: У продавницама се углавном продаје пасуљ из увоза, домаћи је увек био скупљи

Пасуљ се на чачанским пијацама ових дана продаје више но иначе, јер је у време поста он једна од главних намирница на свакој трпези. Трговци кажу да ово махунасто поврће на тезге и у рафове стиже из увоза и да је на тек понекој пијачној тезги могуће наћи пасуљ из домаћих засада.

– Одавно тетовац није из Тетова, ни градиштанац из Градишта. Готово све врсте пасуља које данас имате на пијацама стижу из Киргистана. Цене тих увозних врста се крећу од 300 до 450 динара по килограму, а поред њих ћете видети исписане називе ,,тетовац“, „градиштанац“, „шарени“…али ниједан није са наших њива. Тек понегде се могу наћи домаће сорте „бисер“, „видовац“ и шарени пасуљ „шаренац“ од домаћих произвођача, од којих је најбоље лично куповати по препоруци – кажу трговци.

– Купујем и друге врсте пасуља које су далеко јефтиније од домаћих, али када купим градиштанац, видовац или бисер код познатих продаваца на пијаци, сигурна сам да имам квалитетан и здрав ручак. Ранијих година сам од њих куповала по пет килограма чим оберу род, па уштедим. Али то одавно не радим, јер су деца отишла и не кувам у тој мери као раније – прича Надежда, пензионерка из Чачка.

Одувек су домаће сорте пасуља најскупље у пролеће, у време сетве. Разлог томе је што многи који желе да подигну своје засаде траже аутохтоне сорте, када су и онако мале количине већ на измаку.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/prodavci-sokirali-cenom-pasulja-na-poznatoj-pijaci-postao-skuplji-od-mesa-evo-koliko/s6kjh2h

Srodni tekstovi

Оставите коментар