Папрене цене овог воћа у БИХ – скупље од килограма меса

Аутор: draganadpetrovic
78 посета

Претходних година је због високе инфлације дошло до поскупљења скоро свих производа, па је тако дошло и до доста виших цијена воћа. Ипак, цијене ове три сорте су највише скочиле.

Прије неколико дана је на сарајевској тржници за килограм трешања требало издвојити и до 12 КМ (6 евра)

Ово воће је у главном граду БиХ прошле године коштало од осам до 10 КМ односно између 4 и 5 евра.

У Хрватској су цијене трешања још веће, па је за килограм овог воћа у Сплиту требало издвојити дупло више новца него у БиХ, односно 12 евра.

Иако је тек недавно почела берба боровница и малина, за прве плодове овог воћа купци ће морати добро завући руке у своје џепове.

Тако цијене боровница и малина достижу и 24 КМ (12 евра) по килограму.

Слична цијена овог воћа је и у Републици Српској, али и у Федерацији БиХ, односно разлика је у двије, три марке, зависи код кога се купује и гђе.

Са друге стране, провјерили смо колике су тренутне цијене меса у месницама.

Из једне меснице у Сарајеву су нам рекли да је тренутна цијена јунетине око 20 КМ (10 евра), док је телетина око 30 КМ (15 евра).

У једној бањалучкој месници су нам казали да је цијена свињског бута 12 КМ (6 евра), јунећег 20 КМ (10) , док је телетина најскупља и износи 40 КМ односно 20 евра.

Илустрација: Боровнице као суво злато

Откупљивсчи диктирају цијене
Због чега су цијене воћа овако високе, објашњава Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона.

Он подсјећа да су цијене свих пољопривредних производа ове године веће него лани, те да су, што се воћа тиче, први, рани плодови су увијек најскупљи. Тек након што прођу први плодови, цијена мало пада.

-Ипак, ове године су цијене свих пољопривредних производа у порасту из разних разлога. Неки од њих су скупља обрада њива, пресађивање и друге ствари. Због тога је и пољопривредник морао мало да поскупи, али ипак то поскупљење није ни приближно поскупљењу откупљивача који диктирају цијену на тржишту – објаснио је Хасановић.

-Ја стварно више не знам шта да кажем. То је апсолутно ненормално шта се ради. За два оброка дневно потрошим око 15 марака и увијек се пресабирам у себи да ли сам могао јефтиније проћи. А онда када сам видио да су боровнице око 20 КМ, помислио сам да живимо у неком филму – каже Бањалучанин Горан Т.

Он истиче да више неће моћи дуго овако.

-Вјерујте да се људи одричу оног најосновнијег, а како је кренуло, чини ми се да ће бити све горе и горе. Па килограм меса кошта скоро као и боровнице, а видио сам да су папрене цијене и трешања. Више се исплати отићи код комшије на село и красти трешње – рекао је овај Бањалучанин.

Илустрација: Килограм малине скупљи од килограма јунетине

Безобразлук на пијацама
Адмир Арнаутовић, предсједник Клуба потрошача средње Босне из Травника, рекао је да је ово огроман удар на џепове потрошача, пишу Независне новине.

– Цијене воћа и поврћа су у задње двије године расле, али ове године је стварно превише. На пијацама су цијене, да кажем, више него безобразне. Са друге стране, претпостављам да одређен број грађана може себи то приуштити јер се не би продавало по тим цијенама да не може, али то је јако мали број – каже Арнаутовић.

Истиче да се ради о производима који “долазе из природе”.

-Имамо стандардно проблем да производи који се купују на пијацама нису под контролом државе, а и већина не плаћа порезе, и то је неуређено тржиште- закључио је Арнаутовић.

Извор: https://srpskainfo.com/borovnice-i-maline-u-bih-skuplje-od-juneceg-buta-zasto-su-cijene-voca-otisle-u-nebo/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар