Одређивање влаге у зрну кукуруза и зашто је ОВО битно

Аутор: draganadpetrovic
274 посета

Садржај влаге у зрну кукуруза директно утиче на квалитет и безбедност ускладиштеног зрна. Одређивање садржаја влаге у зрну кукуруза пре складиштења је кључно из више разлога, Ево неколико кључних разлога зашто је мерење садржаја влаге важно:

Спречавање кварења – Висок садржај влаге у ускладиштеном кукурузу ствара повољно окружење за раст гљивица, плесни и бактерија. То може довести до кварења, смањења квалитета зрна и учинити га неподобним за потрошњу или прераду.

Појава микотоксина – Плесни које успевају у условима високе влаге могу произвести микотоксине, токсична једињења штетна како за људе тако и за животиње. Праћење и контрола нивоа влаге помаже у спречавању контаминације микотоксинима, обезбеђујући безбедност зрна и свих производа добијених од њега.

Одржавање квалитета – Одговарајући нивои влаге су неопходни за очување нутритивног квалитета кукуруза. Прекомерна влага може довести до разградње хранљивих материја и раста нежељених микроорганизама, угрожавајући хранљиву вредност зрна.

Илустрација: Инсекте привлаче средине са високом влагом

Спречавање инфестације инсеката – Инсекте привлаче средине са високом влагом. Праћење и одржавање оптималног нивоа влаге помаже у смањењу ризика од појаве инсеката, штитец́и зрно од оштећења и губитка.

Минимизирање губитка тежине – Превише влажан кукуруз може доживети скупљање и губитак тежине током складиштења због дисања и микробне активности. Ово може резултирати економским губицима за фармере и складишне објекте.

Оптимизација услова складиштења – За различите методе складиштења препоручују се различити нивои влаге. Одређивање садржаја влаге омогућава спровођење одговарајућих услова складиштења, као што су аерација или сушење, како би се спречило пропадање и одржао квалитет зрна.

Усклађеност са стандардима и прописима – Стандарде за садржај влаге често постављају регулаторна тела. Усклађеност са овим стандардима је неопходна за трговину и осигурава да ускладиштено зрно испуњава захтеве квалитета.

Илустрација: Неопходна је усклађеност са постављеним стандардима

Омогућавање ефикасног сушења – Ако се кукуруз бере са вишим нивоом влаге од жељеног, познавање почетног садржаја влаге омогућава ефикасне процесе сушења како би се зрно довело до жељеног нивоа влаге пре складиштења.

Укратко, одређивање садржаја влаге у зрну кукуруза пре складиштења је критичан корак у обезбеђивању квалитета, безбедности и економске одрживости ускладиштеног зрна. Помаже у спречавању кварења, спречавању појаве микотоксина, инсеката и других проблема који могу настати услед неправилних услова складиштења.

Извор: ПССС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар