Нова жаришта афричке куге на територији Чачка и Краљева

Аутор: draganadpetrovic
93 посета

На делу територије градова Чачак и Краљево поново је проглашена опасност од заразне болести афричке куге свиња. Критична ситуација је у селима Тавник у Краљеву и Бресница у Чачку. Ова одлука о прогалашењу зараженог подручја донета је на основу решења, које је донело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за ветерину.

– Зараза, због које је донета ова мера, потврђена је у два газдинства у Тавнику. Такође, истим решењем проглашено је и угрожено подручје од наведене болести, које обухвата насељена места Обрва, Цветке, Милочај, Лађевци, Мрсаћ и Бапско Поље, на територији града Краљева, затим Бечањ, Мрчајевци и Катрга, територија града Чачка, као и Бумбарево Брдо, Жуње и Гунцати, на територији општине Кнић – рекао је за РИНУ координатор активности на сузбијању афричке куге свиња на територији града Чачка Александар Максимовић.

Илустрација: Зараза је потврђена у два газдинства у Тавнику

Краљевачко ловиште „Ибар“ проглашено је подручјем високог ризика од заразне болести афричке куге свиња. На зараженом подручју у циљу спречавања ширења болести, спроводиће се, у складу са законом, следеће мере:

  • еутаназија свих грла у газдинствима где се потврди присуство заразе, забрана премештања и превоза свиња
  • чишћење, дезинфекција и по потреби дезинсекција возила и опреме са којима су долазила у додир заражена грла
  • забрана уласка и изласка других домаћих животиња на и са газдинства без одобрења ветеринарског инспектора
  • пријављивање ветеринарском инспектору, без одлагања, сваке угинуле или оболеле свиње
  • забрана организовања сајмова, изложби и другог окупљања животиња, продаја хране животињског порекла или хране за животиње ван пословног простора, као и рад сточних пијаца

– Месо закланих свиња на газдинству за сопствене потребе не сме се користити нити отуђивати и мора остати на газдинству до добијања резултата дијагностичког испитивања. На угроженом подручју спроводе се следеће мере: попис свих газдинстава на којима се држе свиње, обележавање и регистрација свих необележених свиња, забрана премештања и превоза свиња, чишћење, дезинфекција и по потреби дезинсекција, што је пре могуће након контаминације, возила и опреме са којима су долазила у додир заражена грла, забрана уласка и изласка других домаћих животиња на и са газдинства брз одобрења ветеринарског инспектора, пријављивање ветеринарском инспектору, без одлагања, сваке угинуле или оболеле свиње, забрана организовања сајмова, изложби и другог окупљања животиња – истиче Максимовић.

Ветеринарски инспектор може да одобри клање свиња на газдинству за сопствене потребе у угроженом подручју, на захтев власника/држаоца свиња, у складу са посебним прописом и под одређеним условима. Забрањена је и употреба помија у исхрани свиња. Период трајања мера забране и ограничења на зараженом и угроженом подручју износи 40 дана од последњег регистрованог случаја заразе афричком кугом свиња.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3880612-losa-vest-pred-praznike-pojavila-se-africka-kuga-svinja-u-selima-na-teritoriji-cacka-i-kraljeva

Srodni tekstovi

Оставите коментар