НЛБ #ОквирПодршке подржава одрживе идеје у региону

Аутор: Gdjakovic
36 посета

Овогодишњи регионални конкурс НЛБ Групе #ОквирПодршке био је усмерен на иновативне компаније, удружења и организације, као и њихове идеје које унапређују и обогац́ују наше друштво и решавају изазове као што су прекомерна употреба дигиталних технологија међу младима, вршњачко насиље, кршење људских права, родна равноправност, сиромаштво, као и изазови узроковани деменцијом и другим болестима.

На шест тржишта на којима послује НЛБ Група, пријавило се чак 300 компанија са својим одрживим идејама и решењима, а укупно 55 одрживих пројеката, од којих је чак десет из Србије, пласирало се у регионално финале.

Међу пријављенима који су се представили широј публици је и организација Ево рука из које су истакли да су веома поносни што су имали прилику да учествују на конкурсу. Њихов пројекат се бави пружањем различитих облика подршке породицама са децом и младима са сметњама у развоју и инвалидитетом, а додатно наводе да им је драго што су успели да се пласирају у финале.

Један од финалиста конкурса је и новосадско удружење вера, љубав и нада, које је представило јединствен пројекат Приближимо се једни другима. Циљ им је да подрже музичко стваралаштво, едукацију и музикотерапију особа са инвалидитетом, и тако им обезбеде већу видиљивост и друштвену интеграцију. Ова организација постоји већ 14 година, а њихов инклузивни хор ИСОН је једини овог типа у Европи.

Најбољи пројекат из Србије је апликација за подршку особама са инвалидитетом коју је креирала компанија Инцлусио, и тако освојила друго место на конкурсу, уз награду од 30.000 евра. Победник конкурса је словеначка компанија Крожник којој је припало 50.000 евра и чији пројекат повезује потрошаче са ресторанима, кафићима и пекарама, у циљу смањења количине генерисаног отпада од хране. Треће место и награда у износу од 20.000 евра припали су црногорској дигиталној агенцији Алицорн, са платформом Зуно Гамес која кроз интерактивне игре мотивише и подстиче основце да уче кроз забаву.

Конкурс #ОквирПодршке је покренут је пре четири године са циљем да подржи и популаризује одрживе моделе пословања, а у последње две године се проширује и на пројекте који унапређују заједнице и доприносе одрживом регионалном развоју.

Извор: НЛБ

Фото: Маја Дуновић

Srodni tekstovi

Оставите коментар