Не можете да замислите колико је здрава липа

Аутор: draganadpetrovic
64 посета

Липа је мирисна, сеновита, медоносна и лековита биљка која се сматра симболом дуговечности и здравља. Јун је месец када липа цвета, па ваздух испуни слаткаст и опијајући мирис овог дрвета које се често налази у градским парковима, сеоским двориштима и где год је потребна заштита од летње жеге током врелих летњих месеци.

У лековите сврхе најчешће се користи цвет липе, а мање је познато да је лековита и лика, односно унутрашњи део коре, док се од самог стабла може добити угаљ који се препоручује за детоксикацију.

Свето дрво старих Словена

Липа (лат. Tilia sp.) је вишегодишње листопадно дрво које може да порасте и до 30 метара у висину. Од давнина је позната по лековитим својствима, па је уткана у митологију бројних народа. Легенда каже да је липа настала у знак поштовања према мајци кентаура Хирона, која је била способна да лечи људе. Везује се и за богињу лепоте Афродиту, па су у античкој Гркој бројна племена пророцала судбину из лике липе.

У старословеној митологији липа је била свето дрво које се сматрало за заштитника и представљало је мушку снагу, па се најчешће садила кад се у породици роди мушко дете. У част липе стари Словени су јун, када цвета ово дрво, звали липањ. У хришћанској култури од дрвета липе прављене су иконе Девице Марије и светаца.

Липа расте на влажном земљишту заштићеном од ветра у мешовитим листопадним шумама заједнио с храстом китњаком и обичним грабом, али успева и поред букве и јеле. Може да живи више стотина година, а од осталог дрвећа издваја се витким стаблом.

Има разгранату густу крошњу која пружа одличан хлад са срцоликим листовима назубљеним по ивицама који расту на дугачким дршкама. Цветови су бледо жуте боје, сакупљени у цваст на дугој дршци која је до половине срасла са цветним приперком. Након периода цветања јавља се малени, орашасти плод.

Илустрација: Цвет липе се бере заједно са приперцима по лепом и сунчаном дану

У традиционалној, народној медицини највише се користи цвет липе. Лековита својства дугује етеричним уљима, флавоноидима, садржи сапонине, глукозид, полисахариде, фенолкарбонске киселине, танин, витамин Ц. Цветови липе се бере заједно са приперцима у време интензивног цветања по лепом и сунчаном дану када су најбогатији етеричним уљима, суше у хладовини и чувају у платненим или папирним кесама, али и стакленим теглама.

Од цвета се прави чај који се користи као благо умирујуће средство код узнемирености и несанице, за презнојавање код прехладе, као диуретик, средство против грчева и поремећаја варења, за побољшање циркулације, код реуматских и бубрежних болести, као и код обољења дисајних органа.

Може да помогне код упале бронхија што отежава дисање, jer ублажава иритацију и убрзава зацељење иритиране слузокоже дисајних путева. Цвет од липе користи се и за купке које делују умирујуће, али и за убрзавање опоравка болесних или повређених ногу и стопала. Савремена лабораторијска истраживања су показала да екстракт цвет липе има анксиолитично дејство једнако дејству бензодиазепина ( лек против анкциозности и несанице) али без нежељених дејстава на локомоторни систем пацијента.

Поред цвета користи се и лика, унутрашњи део коре липе од кога се праве чајеви за болести јетре и жучне кесе. Може да се користи и локално у виду облога против свраба, реуматских болести и за побољшавање циркулације на ногама.

Илустрација: У лековите сврхе се користи и лика (унутрашња страна коре) и стабло за прављење угља

Угаљ од дрвета за детоксикацију

Од липовог дрвета добија се угаљ моћно средство за детоксикацију у случају тровања, јер може апсорбовати чак до 90 пута већу количину материја од сопствене масе. Употреба овог угља доприноси ублажавању симптома код нервозних црева, ублажава мигрене, а посипањем праха од овог угља на ране убрзава се зарастање и опоравак.

Липа је и медоносна биљка коју пчеле обожавају и од које се добија високо квалитетан и укусан липов мед. Свеже врцан липов мед је течан златно- жућкасте боје који у себи садржи све лековите компоненте цвета. Има богату арому која постаје још јача након неколико месеци кад мед почне да се кристализује и поприма интензивнију златну боју.

Липов мед је одлично средство против прехладе, грипа, инфективних болести, бронхитиса, гихта, упале уринарног тракта и бубрега. Има благотворно дејство код неурозе и појачане нервне раздражљивости, као и код појачаног лучања жучи и желудачне киселине, помаже код болних и поремећених циклуса код жена, а користи се и за јачање имунитета.
Занимљиво је да листови липе, који су богати калцијумом, након што у јесен опадну са грана брзо се разлажу и поправљају плодност тла, тако да липа чува здравље и људи и земљишта. Када се све ово узме у обзир није ни чудо што се липа у људској историји одвајкада сматрала за дрво здравља и дуговечности.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

teen porn 25. мај 2024. - 22:47 Одговори

Оставите коментар