Невероватно: декан београдског Пољопривредног факултета у средишту скандала

Аутор: Gdjakovic
69 посета

Како је објавио недељник РАДАР, проф. др Александар Ђорђевић са Пољопривредног факултета у Београду сазнао је да је потписан као један од аутора студије за Rio Sava Exploration, вредне 115.200 евра, иако није био обавештен нити је учествовао у њеној изради. Због тога је декану Пољопривредног факултета Душану Живковићу изречена опомена од стране Одбора за професионалну етику Универзитета.

Компанија Rio Sava Exploration често најављује објаве својих студија, укључујући и Студију процене утицаја на животну средину, али их није учинила доступним јавности. Када је професор Ђорђевић покушао да добије увид у документацију везану за студију, наишао је на затамњена имена учесника, и морао је правно да интервенише. Три пута је Повереник за информације од јавног значаја морао да интервенише пре него што је Факултет коначно омогућио увид у тражену документацију.

Факултет нема право да сакрива податке о професорима, јер су они државни службеници и њихова имена не могу бити пословна тајна наводи се у чланку. Адвокат професора Ђорђевића је приликом прегледа документације открио да је име професора Ђорђевића злоупотребљено и да је он наведен као учесник у изради студије, иако није учествовао. То представља фалсификат и превару.

Декан проф. др Душан Живковић бранио се пред Одбором за професионалну етику тврдњом да уговор са Rio Sava Exploration садржи клаузуле о тајности и казнене одредбе, и да Факултет није желео да прекрши закон нити да се изложи правним последицама. Истакао је да су те одредбе биле укључене да би се заштитила поверљивост информација.

Међутим, адвокат професора Ђорђевића истиче да су такве клаузуле ништавне и да компанија Rio Sava Exploration покушава да се понаша изнад закона. Помињање „незаконите препродаје“ информација звучи апсурдно јер компанија „штити“ податке о личности од самих тих личности.

Декан Живковић је уложио жалбу на одлуку Одбора за професионалну етику, али тај поступак се није бавио његовом евентуалном одговорношћу за лажно навођење учесника студије, што правници сматрају да би требало додатно испитати.

Извор: РАДАР 

Foto: Screenshot Instagram, Пољопривредни факултет у Београду

Srodni tekstovi

Оставите коментар