На једном месту све о предстојећем Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

Аутор: Gdjakovic
48 посета

Међународни пољопривредни сајам ће за све посетиоце капије отворити у суботу 18. маја, а трајаће до четвртка 23. маја. Излагачи су на простору Новосадског сајма већ неколико дана и завршавају последње припреме. Детаљи о деведесет првом издању највећег агро-бизнис догађаја у овом делу Европе најављени су на данашњој конференцији за новинаре.

-ЕУ обезбеђује значајна финансијска средства пољопривредницима у Србији, углавном кроз наш програм Инструмента за претприступну помоц́ руралном развоју (ИПАРД), рекла је Пламена Халачева, заменица амбасадора Делегације Европске уније у Србији – Партнера Пољопривредног сајма. -Истакла бих неке од главних примера подршке коју је ЕУ пружила домаћим пољопривредницима кроз ИПАРД – до данас је објављено 15 јавних позива у оквиру ИПАРД-а, и резултат тога је више од 1400 потписаних уговора и извршених плаћања српским пољопривредницима и произвођачима хране; ЕУ сада покрец́е трећу фазу ИПАРД програма која уз комплементарно приватно суфинансирање може да донесе до 550 милиона евра инвестиција у пољопривредни сектор у Србији. Поред тога, Заједничка пољопривредна политика ЕУ нуди стабилну и предвидиву будуц́ност за српске пољопривреднике, као и оквир подршке, додала је Халачева. – Тема овогодишњег Сајма – „Зелена пољопривреда“ – посебно је актуелна, и наглашава значај одрживе пољопривредне праксе. Ми се заједнички спремамо да успешно одговоримо на изазове које нам свима намеће будућност, почевши од климатских промена до усвајања напредних технологија. ЕУ је посвец́ена подршци Србији у овом настојању. Ми смо такође највећи трговински партнер за српске пољопривредне производе, јер отприлике половина извоза хране из Србије одлази на тржиште ЕУ, истакла је Халачева.

-У име ресорног министра пољопривреде, др Александра Мартиновића желим да Вас поздравим, и у своје лично име. Овај Међународни сајам који се организује 91. пут јесте један од најзначајнијих сајмова у региону. Место је на којем се окупљају озбиљни пољопривредници са идејом да размене искуство, набаве одређену опрему и механизацију и стекну нека нова знања и праксе, рекао је Ненад Катанић, помоћник министра у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које је Покровитељ Националне изложбе стоке и Изложбе производа са додатом вредношћу. – Ми смо и ове године активно присутни, за време Пољопривредног сајма, где ће посетиоци у Хали „Мастер“ моћи да посете штанд Министарства и добију потребне информације о тренутно актуелним темама у вези са субвенцијама, али о плановима Министарства. Кроз низ предавања, округлих столова и едукација које организујемо и у Конгресном центру „Мастер“ биће још много интересантних тема. Верујемо да ће најатрактивнија бити Национална изложба стоке у којој смо годинама Покровитељ и задовољство ми је да чујем су сви капацитети попуњени и да ће Национална изложба стоке имати шта да покаже. Ту је и Изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла, ознаком „Српски квалитет“ и занатског пива и верујем да ће и ова изложба бити веома интересантна за посетиоце, додао је Катанић.

-Велика нам је част да будемо Генерални спонзор већ трећу годину и надам се да ћемо и у будућности бити у истој функцији. Са Сајмом имамо изузетан партнерски однос. Колико је важна ова манифестација говори и то да је Европска унија препознала значај и величину догађаја. Ми ове године пунимо тридесет година постојања и поносни смо што смо као српско осигуравајуће друштво, и Стартешки партнер Новосадског сајма, рекао је Синиша Пратљачић, председник Извршног одбора Глобос осигурања – Генералног спонзора Пољопривредног сајма. -Искористићемо прилику и представити се на штанду који је смештен у Хали „Мастер“ где ћемо понудити наше услуге и производе, а радићемо и на подизању свести и потребе за ширењем и културом осигурања. Поражавајуће је да Србија као земља од укупне површине има само 15 одсто осигуране обрадиве површине. Ми треба да радимо заједно у сарадњи са државом и преко удружења осигуравача и Министарством који су чиниоци свега, и да урадимо више на подизању свести наших пољопривредника, истакао је Пратљачић.
-Посебно нам је драго што је ЕУ партнер овог догађаја, те ћемо имати прилике да размењујемо знања и искуства са представницима земаља које предводе у иновацијама и имплементацији нових технологија у агросектору. Знамо колико су технолошке иновације – модерне машине неопходне у овом послу, јер – сами примењујемо технике које су јединствене у нашој земљи, рекао је Милош Андан, комерцијални директор Ал Дахре – Златног спонзора Пољопривредног сајма. -Као што знате, Ал Дахра је доминантна, не само на нашем, него и на светском тржишту у производњи дехидриране луцерке коју производимо. Посетиоци Сајма биће у прилици да виде три варијације пелета за луцерку и једну за сено, које су креиране да задовоље специфичне сточне потребе. Ова врста сточне хране је изузетно напредна, богата протеинима, веома хранљива за стоку. Због начина паковања олакшава транспорт, а при томе је и дуготрајна са роком од годину дана, те погодна за све врсте пољопривредних газдинстава, независно од величине, додао је Андан. – Ал Дахра је и највећи произвођач млека у Србији, те се радујемо могућностима проширивања старих и отварања нових сарадњи, истакао је Андан.

– Банка поштанска штедионица није случајно Партнер сајма, Банка Поштанска штедионица (БПШ) у свом већ преко 100 година дугом пословању сваки пословни однос управо види као однос два равноправна партнера било да се са друге стране налазе појединачна физичка лица, пољопривредна газдинства, преузетници или водеће мултинационалне компаније. Без Партнерског односа нема одрживог пословања и управо је то на чему у Банци инсистирамо, а све своје ресурсе стављамо у службу дугорочног партнерског односа са својим корисницима, рекао је Александар Чортан члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица – Банке партнера Пољопривредног сајма. – На 91. међународном пољопривредном сајму БПШ биће традиционално присутна у Хали „Мастер“ као и испред ње са својом мобилном експозитуром. Да смо Партнер становништва, предузетника, пољопривредника, привреде и државе потврђује и распрострањена присутност наших експозитура на преко данас већ 240 локација које уз две мобилне експозитуре чине банкарске услуге присутне на широкој територији Србије, додао је Чортан.

-Компанија Ките ДОО Нови Сад, као званични Јохн Деере дилер и сервисер на тржишту Србије ће током 91. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду изложити близу 60 експоната, на површини од преко 2.100 квадратних метара. Оно што ће изложбени простор компаније Ките ДОО разликовати од конкуренције је свакако и понуда шумских зглобних трактора, изузетне снаге и окретности, словачког произвођача ЛКТ. Поред машина и опреме у понуди су и оригинални резервни делови и опрема, услуге овлашћеног сервиса и опције продуженог гарантног рока, рекао је Предраг Аћимовић, комерцијално-финансијски директор Компаније Ките ДОО – Дародавца у Поклон-игри. -У овиру сектора „Агрономија“ спремне су понуде семена, минералних хранива, средстава за заштиту биља и сусрети са партнерима у области трговине меркантилним робама. Припремљене су и специјалне сајамске погодности при куповини, понуде финансирања путем пословних банака, уз могућност добијања корисних финансијских информација и информативних обрачуна на самом изложбеном простору компаније Ките ДОО, додао је Аћимовић. – И ове године је компанија Ките ДОО дародавац у поклон игри Новосадског сајма, те је за срећног посетиоца наменила универзални трактор који ће олакшати и унапредити пословање сваког газдинства и пружити праву подршу у обављању различитих послова – трактор Јохн Деере 5045Д, истакао је Аћимовић.

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/ bg

– Сајам је ове године пуно бољи него што је био прошле године. Имамо 10 одсто више излагача, њих 1200 из 40 земаља и Србије. Представиће се најпознатије компаније које су препознале значај Пољопривредног сајма. Приказаће најновија достигнућа и поносимо се тиме. Цео свет и наша пољопривреда је била у турбулентној години, као и ми, а успели смо да направимо нешто чиме се поносимо. Капацитети су максимално испуњени, рекао је генерални директор Новосадског сајма, Никола Ловрић. -Партнер приредбе је Европска унија. Фокус овогодишњег Сајма биће промоција одрживе пољопривреде, а у шест дана, у оквиру програма на ЕУ павиљону биће приређено више од 40 догађаја. На отвореном простору Новосадског сајма биће изложен велики број најсавременијих пољопривредних машина, а уз стандардне и познате моделе биће и много новина – говоримо о премијерама које после Сајма у Хановеру стижу право на Пољопривредни сајам. Уз тај у припреми су и сви остали добро познати сегменти и пратећи програми, како на Мањежу тако и у осталим деловима Сајма. Уз многобројне стручне и пословне догађаје и скупове, прилике за едукацију, али и забаву, преостаје само да вас све позовемо да дођете. Добро нам дошли! додао је Никола Ловрић.

Пољопривредни сајам ће Свечано бити отворен у суботу, 18. маја, у 11 часова. Радно време за посетиоце сваког дана је од 9 до 19 часова. Све информације о ценама улазница, Поклон.игри, програму активности, оцењивању квалитета, пратећим догађајима… могу да се пронађу на сајту Новосадског сајма www.сајам.нет, као и на нашим друштвеним мрежама.

Srodni tekstovi

Оставите коментар