Министар пољопривреде и пољопривредници на протесту у Берлину

Аутор: Gdjakovic
296 посета

Немачки пољопривредници окупили су се данас у Берлину на протесту због планова немачке владе да смањи пореске олакшице за дизел који се користи у пољопривреди.

Лидери тространачке коалиције канцелара Олафа Шолца прошле недеље договорили су се да примене ове мере како би се попунио дефицит од 17 милијарди евра у буџету за наредну годину, преноси АП.

Они су обелоданили да ц́е то постиц́и, између осталог и смањењем субвенција за употребу дизела штетног за животну средину, као и незнатним смањењем издвајања за нека министарства.

Недуго након што су се у јавности појавили детаљи о планираним мерама владе, појавило се и незадовољство фармера, посебно због плана да се смање пореске олакшице за агро-дизел и да се укине изузец́е од пореза за пољопривредна возила.

Како наводи америчка агенција, протестовао је и немачки министар пољопривреде Џем Оздемир, рекавши за АРД телевизију да пољопривредници „немају алтернативу“ за дизел.

Извор: Euronews

Бигари дуплирају субвенције за младе пољопривреднике

Скоро 80 одсто воћа и поврцћа које се конзумира у Бугарској се увози, као и 50 одсто меса, што изазива негодовање домац́их произвођача.

„Апсурдно је увозити (толико) воћа и поврћа. Недостају правила за промет пољопривредних производа и хране. Ми припремамо такав закон (да регулише трговину)“, рекао је министар.

Бугарска пољопривреда има дугу традицију гајења воћа и поврћа због доброг земљишта и климе, али је последњих година дошло до великог пада производње и повећања увоза. Пољопривредници већ годинама захтевају државну заштиту за локалну производњу, али су учинили врло мало да развију задруге које би понудиле велике количине пољопривредних производа на међународном тржишту.

Највећи увоз воћа и поврћа у Бугарску је из Турске и Грчке.

„Потребна су правила како би се увела регулација комерцијалних односа дуж целог ланца исхране од њиве до полице у продавници“, коментарише Кирил Ватев.

Он је додао да је Бугарска једна од најбољих земаља у Европи по квалитету хране јер има најмање забележених тровања храном

Министарство пољопривреде у петак је саопштило да је своје измене Стратешког плана, којим се стварају правила за апсорпцију европских субвенција до 2027. године, послало на одобрење Комисији ЕУ. Укупна субвенција ЕУ за бугарску пољопривреду износи осам милијарди евра за наредне четири године.

Нова правила предвиђају да ће годишња субвенција за младе пољопривреднике бити удвостручена – са 20.000 евра на 40.000 евра. Држава предвиђа издвајање почетног капитала за улазак у пољопривредну грану од 30.000 евра. Истовремено, буџет за одржавање и унапређење биодиверзитета и еколошке инфраструктуре смањен је за 120 милиона евра, али је буџет за помоћ пољопривредницима да смање употреба пестицида повећан за 240 милиона евра.

Извор:

(ЈА/ЕУРАЦТИВ.рс)

Руси све више извозе жито

Русија је од почетка године до 4. децембра извезла 62,5 милиона тона житарица.

То је 1,5 пута више него у истом периоду лане, изјавила је данас директорка ресора Министарства пољопривреде Олга Палазјукова

„Политика Министарства пољопривреде и мере државне подршке омогућиле су висок приносе другу годину заредом. Прошлогодишњи рекорд је 157,7 милиона тона житарица, док се ове године очекује више од 140 милиона тона“, рекла је Палазјукова, преноси ТАСС.

Извор: Б92

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар