Малинари имају поруку за новог министра пољопривреде

Аутор: draganadpetrovic
45 посета

Прво што нови министар пољопривреде треба да уради је да се окружи стручним и способним људима који би израдили дугорочну и спроводиву Стратегију развоја домаће пољопривреде, у којој би воћарство имало третман какав заслужује грана која је годинама у врху домаћег извоза, а малина била проглашена стратешким производом, каже за Бизнис.рс председник националног удружења за воћарску производњу „Наше воће Србија“ и директор Задруге „Агро-еко воће“ Божо Јоковић.

Он каже, у име око 150 малинара и власника малих хладњача окупљених у удружење, да други корак будућег министра пољопривреде Александра Мартиновића треба да буде обезбеђивање инвестиција.

„Као што смо већ јавно предлагали министарству пољопривреде, сматрамо да треба основати развојни инвестициони фонд или развојну банку која би обезбеђивала повољне и дугорочне кредите пољопривредницима, уз подршку Гарантног фонда„, истиче наш саговорник.

Илустрација: Процена ситуације у малинарству којом барата удружење „Наше воће Србија“ веома је суморна

Малину, ипак, ставља на прво место и подсећа да је удружење „Наше воће Србија“ заједно са Задружним савезом Србије, Пољопривредним факултетом у Београду и Одбором за село Српске академије науке и уметности (САНУ) израдило Платформу за уређење сектора малинарства у Србији.

„Од сезоне 2022. године трпимо последице поремећаја на тржишту малине, што се поновило у 2023. години, а прети да обележи и актуелну сезону. Мора да се направи хитан рез у малинарству, што подразумева и оснивање Управе за малину, нове мере финансијске подршке и субвенције, строгу контролу садног материјала, интензивније ширење производње малине за конзум и подршку за прераду малине у финалне производе веће вредности„, поручио је Јоковић.

Процена ситуације у малинарству којом барата удружење „Наше воће Србија“ веома је суморна.

„Према званичним подацима, 2022. године принос је био 65.000 до 70.000 тона, а прошле године 55-60.000 тона, што значи да просечан принос износи 40 до 50 килограма по ару или четири до пет тона по хектару, што је поражавајуће„, стоји у Платформи коју су крајем прошле године упутили Влади и председнику Србије.

Јоковић скреће пажњу да нагомилани проблеми оптерећују производњу малине и ове године, укључујући и то што још није исплаћен у целости род из претходне две године, да се мале хладњаче гасе, а производња смањује због тржишних, али и климатских изазова.

Зато подсећа да је на столу читав низ предлога и сугестија за оздрављење малинарства у Србији.

„Треба направити репрограм постојећих кредита код пословних банака уз грејс период од две године, додатно прилагодити систем субвенција у воћарству потребама малинара, уз увођење директне мере финансијске подршке по килограму произведене малине, а док траје поремећај на тржишту“, поручио је Божо Јоковић.

Наш саговорник се нада да ће успоставити бољу сарадњу са новим министром Мартиновићем и његовим кабинетом.

„Сви жељно очекујемо промене које ће довести аграр на место које му припада“, закључио је Јоковић.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/poruka-malinara-novom-ministru-okupite-strucan-tim-da-izlecimo-srpsku-poljoprivredu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар