Македонска и албанска паприка у српском ајвару

Аутор: draganadpetrovic
34 посета

Прављење зимнице у нашим домаћинствима део је породичне традиције. Дуготрајна летња суша умањила је род паприке за 50 одсто каже за РТС агроекономски аналитичар Милан Простран. Очекује да ће штета прећи милијарду евра.Милан Простран каже да је за ову годину карактеристично што је припрема зимнице започела много раније због раног зрења ратарских и повратарских култура.

Тако да уместо у септембру, или до половине октобра, припрема зиминце почела је већ од августа, када су цене биле повољније.

Пошто је род био мањи, трговци и увозници зарадили су на паприци из Северне Македоније, а нешто је улазило и из Албаније.

Простран истиче да се слабији род поврћа види по томе и што нема продаје из камиона, на путевима и магистралама, већ су то углавном пијаце и трговински ланци који су се, како је приметио, боље спремили ове године него раније.

Напомиње да тегла ајвара „по бакином рецепту“ неће више моћи да се купи по 500, 700 или 800, додајући да се у августу продавао за 1.100 динара.

Простран каже да је суша однела огроман род ове године, који је мањи од просека за око педесет одсто.

Додаје да би штета била и много већа да први део године није био нешто повољнији.

Илустрација: Преполовљен род парике због суше

Према његовим речима, културе засејане прошле јесени, стрна жита, рано воће и поврће, биле су повољније што је мало амортизовало укупан раст цена пољопривредних производа.

„Када су у питању ране пролећне културе, подбачај је био око 20-30 одсто, док ће други део године који носи највећи део производње у повратарству и воћарству, према првим проценама, донети штету већу од милијарде евра“, наглашава Простран.

Паприка због стреса одбацује плод, најмања штета на чери парадајзу
Произвођач паприке и ајвара Стевица Марковић из села Брестовца код Лесковца још није започео бербу иако је за овај период уобичајено да је у току друга или трећа берба.

„Сама година је кренула врло лоше. Ми смо већ у априлу имали преко 30 степени. Ницање паприке је било отежано, многи нису ни произвели расад, па сам морао да га купујем“, наводи Марковић.

Због превисоких температура биљка је да одбацила плод. Биљка у тим стресним условима плод види као страно тело, одбаци га, тако да смо ми тек јула месеца добили прве цветове а плод тек треба да почнемо да беремо, објашњава Марковић.

Како је нагласио, за 15 година колико се бави производњом паприке не памти овакву годину. Додаје да ће род поред тога што је преполовљен бити и веома лош.

Марковић каже да ће ајвара бити само за већ познате клијенте.

Мирко Мишковић из Мале Врањске код Шапца каже да суша на његовом газдинству једино није битно утицала на род чери парадајза, будући да је сазрео раније.

„Јако рано је засађен, у марту, тако да стигао на род већ у мају. Међутим, што се тиче садње у редовним терминима, заметање плодова је било јако лоше што је умањило род за 30 до 40 одсто“, каже Мишковић.

Како је додао, то се одразило и на род корнишона засађен почетком августа. Мишковић га продаје навелико по цени од 150 до 180 динара, док на неким тезгама килограм достиже и 400 динара.

Простран каже да су септембарске кише стигле касно да би утицале на побољшање рода.

Оне су, како наводи, најважније пре свега за припрему нове сетве, јер пољопривредна година почиње крајем августа или почетком септембра.

Илустрација: Чери парадајз сазрео раније, па избегао сушу/ ФОТО: Pixabay

Указује на то да је подбацио род свих основиних повртних култура – кромпира, паприке, парадајза, краставца и лука.

Простран каже да су најквалитетније паприке на пијацама достижу цену од 350 динара.

Што се тиче цена у супермаркетима, Милан Простран каже да се, пре свега, због дугогодишњих уговора које имају са примарним произвођачима поврћа у индустријској преради се могу наћи много повољније цене.

Наглашава да цена тегле ајвара из домаће радиности може бити и три пута већа у односу на индустријски.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5540104/tegla-ajvara-ce-biti-skuplja-od-hiljadu-dinara-susa-prepolovila-rod-paprike.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар